Noua „Axă a Răului”? Rusia înarmează puternic Iranul

Noua „Axă a Răului”? Rusia înarmează puternic Iranul Sursa foto: Arhiva EVZ

Alianța tot mai strânsă dintre Iran și Rusia stârnește îngrijorări mondiale. Mai ales după ce oficiali americani au avertizat că Teheranul ar putea furniza rachete balistice avansate cu rază scurtă de acțiune pentru a sprijini eforturile militare ale Rusiei în Ucraina.

Iran, dotat cu tehnică militară din Rusia. Autorităţile de la Teheran au ajuns la acorduri cu Rusia privind furnizarea de avioane de luptă Su-35, elicoptere de atac Mi-28 și avioane de antrenament Yak-130. Anunţul a fost făcut de ministrul adjunct al apărării din Iran, generalul Mahdi Farahi, relatează agenția Tasnim.

Acordul dintre Rusia şi Iran

„Acordurile privind furnizarea de avioane de luptă Su-35, elicoptere de atac Mi-28 și avioane de antrenament Yak-130 de fabricație rusă către Iran au fost finalizate", a declarat ministrul adjunct al apărării de la Teheran.

Farahi a anunțat finalizarea planurilor de a include avioane de luptă Su-35, elicoptere de atac Mi-28 și avioane de antrenament Yak-130 în unitățile de luptă ale forțelor armate iraniene. El a adăugat că aceste mijloace "vor fi cu siguranță la dispoziția Iranului".

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce oferă Iranul în schimb

Rusia a semnat cu Iran acorduri majore în domeniul militar. Potrivit Tasnim, în septembrie, forțele aeriene iraniene au primit primele avioane de antrenament Yak-130 fabricate în Rusia.

Anterior, a fost raportat că Ucraina a predat Iranului „multe mesaje" că nu ar trebui să furnizeze arme Rusiei. Deasemenea, să transfere licențe pentru producția și construirea unei fabrici pentru fabricarea dronelor.

Iranul a contribuit deja cu drone înarmate, bombe aeriene ghidate și proiectile de artilerie la înarmarea forțelor ruse- Marcând marcând o consolidare a colaborării militare pe axa Teheran-Moscova, scrie cotidianul american „The Wall Street Journal”.

Tensiunile s-au accentuat atunci când Iranul a prezentat rachetele sale Ababil și Fateh-110 ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu. În timpul vizitei acestuia la Teheran, în septembrie, s-au pus bazele privind extinderea cooperării militare.

Şoigu în Iran

Sursa foto: Al Jazeera

Kremlinul păstrează tăcerea privind acordurile cu autorităţile din Iran

În timp ce administrația americană atrage atenția asupra presupusei furnizări de rachete, Kremlinul a ales să nu comenteze acest subiect.

Pe fondul invaziei sale în Ucraina, Rusia caută furnizori alternativi de arme. A apelat şi la Coreea de Nord pentru obuze de artilerie. Cu toate acestea, Iran rămâne un contributor crucial, beneficiind de asistență reciprocă în ceea ce privește capacitățile de sateliți și expertiza în domeniul rachetelor, al apărării aeriene și al electronicii militare.

Rapoarte recente sugerează că grupul paramilitar rus Wagner intenționează să furnizeze sistemul de apărare aeriană SA-22 către Hezbollah, o miliție libaneză susținută de Iran. SUA confirmă că acțiunile Wagner au fost dirijate de guvernul rus. Ceea ce ridică îngrijorări cu privire la o potențială livrare către Hezbollah sau Iran.