Rusia își testează internetul „suveran”. Cel liber, în pericol?

Rusia își testează internetul „suveran”. Cel liber, în pericol?

Internetul liber și internetul suveran sunt noțiuni care nu se contrazic, potrivit lui Putin

Rusia își face luni bilanțul testelor echipamentelor care-i vor permite să-și izoleze internetul de serverele mondiale și să-i garanteze funcționarea chiar în caz de cyberatac mondial.

Aceste teste se fac în cadrul unei legi controversate, intrată în vigoare la începutul acestei luni, criticile ținând de temerea că aceasta va fi utilizată în scopuri de cenzură, scrie presa franceză.

În special este vorba de testarea, în zone specializate, a mecanismelor de reacție la „amenințări” contra funcționării stabile și sigure a internetului în Rusia, potrivit ministerului rus al Comunicațiilor, potrivit RIA Novosti.

Ne puteți urmări și pe Google News

Utilizatorii obișnuiți de internet „nici nu vor remarca faptul că aceste teste se află în curs”, a dat asigurări purtătorul de cuvânt al ministerului, Evgheni Novikov.

Potrivit televiziunii publice ruse Rossiya 24, testele au avut deja loc la diferite niveluri de aproape două săptămâni.

„Scopul este de a asigura stabilitatea funcționării Internetului pe teritoriul rus, în toate circumstanțele", a declarat ministrul adjunct al comunicațiilor, Alexei Sokolov. „Sarcina noastră este ca totul să funcționeze. Tot timpul", a spus el.

Potrivit Kremlinului, legea internetului suveran este gândită să protejeze „segmentul rusesc” al Internetului în cazul deconectării de la marile servere globale situate în Europa și în Statele Unite.

Scopul este, în special, să permită serviciilor de stat și rețelei bancare ruse să funcționeze chiar și în caz de război sau atacuri cibernetice masive. Concret, traficul pe internet va fi reorganizat pentru a reduce cantitatea de date transmise via exteriorul.

În acest scop, furnizorii de acces la internet vor trebui să se instaleze , până în 2021, anul următoarelor alegeri legislative din Rusia, în rețelele lor o infrastructură specială furnizată de autorități, dar a cărei natură nu a fost dezvăluită.

Această tehnologie va permite „jandarmului” rus al telecomunicațiilor, Roskomnadzor, să efectueze o „inspecție profundă a pachetelor” (DPI), dacă este necesar, adică o analiză a întregului trafic care trece prin serverele rusești și să redirecționeze acest flux către site-uri sau servicii specifice.

Roskomnadzor va avea, de asemenea, posibilitatea de a trece traficul național sub „controlul său centralizat” în caz de „amenințare la integritatea sa”. Concret, va putea bloca orice site sau conținut.

Autoritățile ruse insistă asupra faptului că nu este vorba despre izolarea internetului rusesc sau de a se oferi pârghiile unei cenzuri generalizate.

„Internetul liber și internetul suveran sunt două concepte nu se contrazic între ele", a declarat președintele rus, Vladimir Putin, la conferința de presă anuală de săptămâna trecută.