Evenimentul Zilei > International > Rusia introduce în dotarea armatei noi modele de arme asalt Kalașnikov
Rusia introduce în dotarea armatei noi modele de arme asalt Kalașnikov

Rusia introduce în dotarea armatei noi modele de arme asalt Kalașnikov

Ministerul rus al Apărării și Concernul Kalașnikov au semnat un contract pe trei ani pentru furnizarea a 150.000 de puști de asalt AK-12 și AK-15, potrivit agenției de știri Interfax.

Noi modele de arme de asalt de tip Kalașnikov 12 și 15, care au fost proiectate pentru muniție de 5,45 × 39 mm, respectiv 7,62 × 39 mm,urmeză să intre în dotarea armatei ruse.
Agenția de știri Interfax afirmă că armata rusă va primi 50.000 de puști de asalt AK-12 și AK-15 pentru uz general, în perioada 2019 – 2021.
Potrivit mai multor reportaje mass-media, noua armă este succesorul celebrei puști de asalt AK-47 din perioada sovietică, strâns legată de numele Kalașnikov.
Există așteptarea ca pușca de asalt Ak-12 să devină arma principală a forțelor armate ruse.
Noile puști de asalt pentru uz general sunt proiectate și fabricate de Concernul Kalașnikov (fostul Izhmash). Este vorba de o armă modernă, derivată din seria de arme rusești de asalt AK. Acestea au primit noi indici GRAU 6P70 (calibrul 5.45 mm pentru AK-12), respectiv 6P71 (calibrul 7.62 mm pentru AK-15).
În 20 decembrie 2018, portalul Kalașnikov Media a anunțat începerea primelor livrări de puști de asalt AK-12 ca parte unei comenzi majore din partea Ministerului Apărării. Este vorba de un lot de 2.500 de arme automate.
AK-12 a fost proiectat în cadrul programului "Ratnik", ca parte a unui set promițător de echipamente destinate soldaților Forțelor Armate Ruse.
Concernul a menționat că Ministerul Apărării din Rusiei a rămas singurul client pentru puștile AK-12, care vor înlocui treptat modelul AK-74M, folosit actualmente în armată. Totuși, potrivit unui raport emis de CAWAT, Centrul pentru Analiza Comerțului cu Arme la Nivel Mondial, Qatarul ar fi achiziționat puști de asalt AK-12, acestea fiind purtate de soldații săi în cadrul unei parade ținute de Ziua Națională, pe 18 decembrie. Qatarul pare a fi primul importator oficial al noului model de pușcă de asalt Kalașnikov AK-12, produs în Rusia.

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: