Flota de Nord a Federației Ruse a anunțat într-un comunicat de presă că în toamna acestui an va efectua exerciții militare strategice în Arctica. Activitățile militare în regiune au crescut în ultima perioadă și au dus la tensiuni între Rusia și statele occidentale.
Rusia și-a consolidat în ultimii ani prezența militară în Arctica, unde topirea gheții a deschis perspectiva explorării resurselor din această regiune. Ca urmare a schimbărilor climatice, regiunea arctică începe să se deschidă pentru comerț, pescuit, minerit și foraje, iar Rusia răspunde prin accentuarea prezenței sale militare în zona pe care o consideră parte a sferei sale de influență. SUA au început și ele să efectueze exerciții militare.
Avertismentul lansat de Rusia
În urmă cu doar câteva săptămâni, Rusia a avertizat Alianța Nord-Atlantică să evite activităţile militare în zona Oceanului Arctic, considerată de Moscova zonă de influenţă pentru apărarea țării. „Sunt zonele noastre, teritoriile noastre, noi răspundem”, a subliniat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
Președintele rus Vladimir Putin consideră prezența trupelor ruse în Arctica o parte „absolut necesară” a dezvoltării militare a țării, susținea purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit Digi24.
„Zona arctică este o regiune foarte importantă a Federației Ruse, care se aplică atât granițelor noastre, cât și zonei noastre economice speciale. Potențialul economic crește de la an la an, știți că există planuri generale de dezvoltare națională în Arctica, iar toate acestea sunt implementate în mod consecvent", spunea Dimitri Peskov, în luna martie.
În ultimul an, Rusia a făcut din baza aeriană de la Nagurskoie situată în arhipeleagul Franz Josef, Oceanul Arctic, un avanpost naval avansat. Este însă doar una din bazele militare pe care Rusia le modernizează pentru a-şi împlini ambiţiile într-o regiune bogată în zăcăminte de petrol şi gaze.
Noua bază aeriană va avea propria sa flotă de bombardiere Su-34 şi este concepută să împlinească ambiţiile Rusiei în materie de exploatare a resurselor energetice într-o regiune unde prezenţa Washingtonului este firavă. Nagurskoie se află la sub o oră distanţă aeriană de baza nordică americană de la Thule, Groenlanda.
Lună trecută administraţia Biden a cerut reducerea activităţilor militare în regiunea Oceanului Arctic şi a criticat atitudinea Rusiei.