Șicanele la cel mai înalt nivel dintre Rusia și Marea Britanie cunosc acum o nouă etapă, în care sunt implicați agenți secreți, mize mari și jocuri de putere. Un Război Rece între cele două țări devine posibil.
Rusia a impus, sâmbătă, sancțiuni drastice în cazul a 25 de diplomați englezi, într-un demers descris ca replică la sancțiunile Marii Britanii împotriva oficialilor ruși în chestiunea unor presupuse încălcări ale drepturilor omului de la începutul acestui an.
Acțiunea este ultima dintr-o serie de confruntări între Marea Britanie și Rusia, ale căror relații au devenit din ce în ce mai tensionate de la tentativa de asasinat comisă asupra agentului dublu rus Serghei Skripal, în 2018, pe teritoriul Regatului Unit.
Într-o declarație oficială, ministrul de Externe al Rusiei a declarat: „ca răspuns la acțiunile neprietenoase ale autorităților britanice și pe baza principiului reciprocității, partea rusă a luat decizia de a impune sancțiuni personale contra a 25 de reprezentanți ai Marii Britanii, cărora le-a fost interzisă intrarea în Federația Rusă”. Moscova a evitat să numească pe diplomații britanici afectați de această măsură.
Efectele legii Magnitsky
Guvernul britanic a anunțat, în luna iulie, că a interzis intrarea pe teritoriul Albionului a 25 de cetățeni de naționalitate rusă, precum și blocarea unora dintre bunurile lor internaționale, ca urmare a morții lui Serghei Magnitsky, un avocat rus care a decedat în custodia poliției din Moscova în 2009, după ce a anchetat cazuri de corupție legate de oficiali locali de înalt nivel.
Regimul noilor sancțiuni Magnitsky îi are ca țintă pe cei implicați în unele dintre cele mai grave violări ale drepturilor omului și abuzuri de pe tot mapamondul, au anunțat oficialii britanici în luna iulie. Până acum, 49 de persoane și organizații acuzate de amestec în cazuri notorii de violare a drepturilor omului și abuzuri din ultimii ani au fost supuse sancțiunilor, de la intrarea în vigoare a reglementării Magnitsky, originară din SUA.
Legea Magnitsky este o lege bipartinică aprobată de Congresul SUA și promulgată de către președintele Obama în decembrie 2012, vizând pedepsirea oficialilor ruși responsabili de moartea avocatului rus Serghei Magnitski într-o închisoare moscovită, în 2009. Din 2016, legea se aplică la nivel global, autorizând guvernul american să sancționeze pe acei oficiali pe care îi consideră că au încălcat drepturile omului, înghețându-le bunurile și interzicându-le să intre în SUA .
Este vorba de un prim val al legii în Regatul Unit, care va fi urmat de o altă serie de persoane și organizații cu o culpă similară. Secretarul de stat al Marii Britanii, Dominic Raab, a declarat că decizia de a aplica sancțiuni diplomaților ruși a făcut parte din efortul acestei țări de a susține drepturile omului la nivel global. „Este o demonstrație a angajamentului global al Marii Britanii de a acționa ca o forță pentru binele lumii”, a declarat Raab în luna iulie.
Kremlinul a negat în mod repetat orice implicare în acest caz și a descris replica Marii Britanii ca o tentativă de a interfera cu afacerile interne ale Rusiei.
Sursa: Politico