Evenimentul Zilei > Actualitate > Putin vrea să-i atragă pe bogații lumii cu „pașaportul de aur”. Condițiile liderului de la Kremlin
Putin vrea să-i atragă pe bogații lumii cu „pașaportul de aur”. Condițiile liderului de la Kremlin

Putin vrea să-i atragă pe bogații lumii cu „pașaportul de aur”. Condițiile liderului de la Kremlin

Vladimir Putin are o strategie de a atrage miliarde de euro în Rusia, printr-o metodă simplă, folosită cu succes și de alte țări ale lumii, printre care Grecia sau Marea Britanie.

Potrivit unei informații publicate vineri, de Izvestia, marii bogătași ai lumii, și nu numai, vor putea deveni rezidenți, iar mai apoi cetățeni ai Federației Ruse, dacă vor investi minim 130.000 de dolari. Programul ar fi primit undă verde la de la președintele Putin.

Ministerul rus pentru Dezvoltare Economică și Comerț a anunțat că va vinde „pașapoarte de aur” pentru străinii bogați, după modelul similar din Cipru, Grecia, Marea Britanie și Singapore. Spre deosebire de țările citate, Rusia oferă în prezent doar un permis de ședere.

Autoritățile ruse doresc să atragă astfel străini bogați, care sunt gata să investească în economia țării. „Pașapoartele de aur” sunt concepute să nu formeze „condiții prealabile false” pentru obținerea statutului de migrație, relatează Izvestia. Străinii trebuie să îndeplinească cel puțin una din cele patru condiții pentru a fi eligibili pentru „pașaportul de aur”: să dețină o companie rusă, după ce a investit cel puțin 15 milioane de ruble în aceasta, să investească 15 milioane de ruble într-o afacere rusă sau să își stabilească propria afacere cu un capital autorizat de cel puțin 10 milioane de ruble, deține un stat real sau obligațiuni de stat în valoare de 30 de milioane de ruble în Rusia timp de cel puțin trei ani.

Ministerul Dezvoltării Economice consideră că proiectul va fi un „stimul bun” pentru atragerea de bani de la străini și crearea de locuri de muncă. Nu este încă clar pentru ce țări este destinată această inițiativă. Anul precedent, 184.000 de străini, în principal din statele CSI, au primit un permis de ședere în Rusia.

Condițiile puse de autoritățile ruse

Experți citați de ziarul rus Izvestia susțin că printre cei așteptați să devină ruși, peste noapte, sunt și oameni de afaceri cu probleme penale în țările lor de origine. Ajunși în Rusia, aceștia nu vor mai fi expulzați, fiind cunoscut faptul că ”Marele Urs” nu expulezază cetățenii și nici pe cei care i-a adoptat prin metode de genul ”pașaportul de aur”.

În metodologia creată de cei de la Ministerul Economiei se arată nivelul impozitelor percepute celor care dețin ”pașaportul de aur” sunt la același nivel, cu cel plătit de cetățenii ruși. În prezent, un străin care derulează afaceri în Rusia achită impozite mai mari dacă nu are cetățenia acestui stat sau măcar rezidența.

Pentru un ”pașaport de aur” un străin poate să înființeze o companie rusească, să investească 10 milioane de ruble (130.000 de dolari) și să angajeze cel puțin 10 lucrători ruși. Pentru a căpăta rezidența prin achiziția de proprietate sau obligațiuni guvernamentale, un aplicant va trebui să investească cel puțin 30 de milioane de ruble (390.000 de dolari).

Aplicanții probabil tot vor trebui să promoveze un test de limba rusă pentru a primi viza. Cerința Rusiei ca rezidenții permanenți să declare conturi bancare străine ar putea să mai diminueze din apetitul pentru program, transmite publicația The Bell.