Anunțul a fost făcut de reprezentanții Fondului Suveran de Investiţii din această ţară, după cum relatează AFP. Conform unui comunicat de presă, Fondul Suveran de Investiţii a fost implicat în dezvoltarea acestui vaccin și a depus o cerere la OMS pentru înregistrarea accelerată și o precalificare a vaccinului Sputnik V.

Autoritățile ruse au precizat că Rusia este una dintre primele țări din lume care a solicitat la OMS precalificarea vaccinului pe care l-a dezvoltat împotriva noului coronavirus.

„În contextul pandemiei, înregistrarea accelerată a vaccinului conform procedurii OMS va face ca vaccinul rusesc să devină pentru toţi disponibil, într-un interval mai scurt în raport cu procedurile convenţionale”, se precizează în comunicatul de presă transmis de Fondul Suveran de Investiții.

Potrivit aceleași surse, o preselecţie reuşită va permite vaccinului Sputnik V să fie inclus pe lista medicamentelor utilizate de celelalte ţări în scopul unor achiziţii angro de medicamente.

Rusia se laudă cu două vaccinuri

Rusia a anunţat la începutul lunii august că a dezvoltat şi a înregistrat primul vaccin împotriva COVID-19, dezvoltat de Centrul de cercetări Gamaleia din Moscova în colaborare cu Ministerul rus al Apărării. În Rusia, înregistrarea de către autorităţi este o etapă prealabilă fazei finale a studiilor clinice. Denumit Sputnik V, în semn de omagiu adus primului satelit artificial din istoria omenirii, construit de fosta Uniune Sovietică, vaccinul rusesc a fost primit cu scepticism în restul lumii, mai ales pentru că nu atinsese faza finală a testelor clinice în momentul anunțului.

De atunci și până în prezent, mai mulți reprezentanţi ai elitei politice ruse au anunţat că s-au vaccinat, iar preşedintele Vladimir Putin a citat exemplul uneia dintre fiicele sale. Guvernul de la Moscova speră să distribuie masiv în ţară acest vaccin în lunile următoare. La începutul lunii octombrie, preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Rusia a înregistrat şi cel de-al doilea vaccin rusesc dezvoltat împotriva noului coronavirus.

Rusia s-a confruntat cu o importantă revenire a epidemiei de COVID-19 în ultimele săptămâni și ocupă  locul al patrulea în topul mondial al ţărilor cu cele mai multe cazuri confirmate – cu 1.547.774 de contagieri. Au fost înregistrate, de asemenea, un număr de 26.589 de decese.