„Ar fi îngrijorător să auzim că o țară trafichează cabluri de comunicații”, a comentat un purtător de cuvânt al US Navy, fără a intra în detalii, care au fost clasificate. Și încă sunt.

Evident, având în vedere că economiile țărilor occidentale se bazează din ce în ce mai mult pe tehnologia informației, orice sabotaj al unuia sau mai multora dintre aceste cabluri submarine ar avea consecințe incalculabile.

Dar cea mai probabilă amenințare este cea a spionajului. Un domeniu care este, de asemenea, bine cunoscut de Marina SUA pentru că a folosit, în acest scop, submarinul USS Halibut, acesta din urmă colectând informații „ascultând” comunicațiile flotei sovietice din Pacific în anul 1970 (Operațiunea Ivy Bell). Această misiune a fost preluată de atunci de submarinul  USS Jimmy Carter.

În Franța, această amenințare a fost menționată pe scurt în octombrie 2017. „Zonele maritime se află în centrul tensiunilor în creștere, prin rolul lor central în globalizarea fluxurilor de tot felul, inclusiv digitale (cabluri submarine), resurselor pe care le conțin și dezvoltării capacităților navale și aeriene de atac la distanță”.

Ținta Moscovei în caz de conflict

Dar, în general, acest subiect este evocat cu prudență în Hexagon. În timpul unei audieri în Senat, un an mai târziu, ministrul francez al Forțelor Armate, Florence Parly, fusese interogată cu privire la amenințările care ar putea viza aceste cabluri submarine. „Cred că într-o cameră poate mai închisă am putea discuta despre aceste subiecte destul de confidențiale”, a spus Florence Parly.

Cu toate acestea, Marina franceză a abordat problema într-un număr al revistei sale Cols Bleus pentru a contura, în termeni generali, acțiunile pe care le întreprindea atunci pentru a monitoriza și proteja cablurile de telecomunicații.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE