Rusia, expusă public de OSCE: Armele avansate de război electronic prezente și utilizate în estul Ucrainei. Pulsul planetei
- Iulian Chifu
- 21 august 2018, 00:00
Armele complexe de război electronic nu sunt o necunoscută pentru experți, iar producerea și utilizarea lor de către Rusia e binecunoscută, inclusiv în spațiul Regiunii Mării Negre. Nu rareori acțiunea acestor arme sofisticate poate duce la GPS jamming respectiv GPS spoofing – dispariția capacității de funcționare a GPS sau mișcarea programată a semnelor și indicațiilor pe care le transmite sistemul global de localizare în alte locuri decât cele unde se află în mod real capabilitățile sau sursele de semnal vizate.
Nu de puține ori, locuitorii din Constanța și de pe litoralul ucrainean s-au confruntat cu dificultăți în a utiliza serviciile ce folosesc sistemul de localizare GPS, hărțile sau sistemul de navigare din cauza bruiajului rus, în timp ce prezența unor avioane sau vase rusești s-a dovedit a fi reală în alte arii decât cele arătate de sistem, cu riscul de a trece pe sub puntea vaselor aliate, aflate în exerciții în Marea Neagră, fără ca să apară anterior pe orice tip de radar, de exemplu.
Ei bine, când nimeni nu se mai aștepta, capacitățile de război electronic avansat au fost expuse de către misiunea de monitorizare OSCE din Estul Ucrainei, în Donbas, deși Moscova continua să nege orice implicare în susținerea separatiștilor din Donbas. Totuși armament, piese de schimb, muniție și oameni care operează armele de înaltă tehnologie intră pe teritoriul ucrainean prin granița necontrolată cu Rusia din zona aflată în afara controlului Kievului, așa cum a identificat aceeași misiune OSCE la 10 august curent, filmând și publicând imaginile cu capabilitățile militare ruse ce intră nestingherite pe teritoriul ucrainean în zona Donbas. Mai nou, sistemele de război electronic au fost identificate în regiune, fiind filmate de către dronele operate de OSCE.
Potrivit rapoartelor OSCE lansate recent, la 28 iulie, Misiunea Specială a OSCE de monitorizare din Ucraina a demonstrat în premieră prezența pe teren a patru sisteme de război electronic în satul Chornukhyne, la 620 kilometri de Kiev, în zona ocupată de trupele ruse și pro-ruse din Donbas, în Estul Ucrainei. Potrivit raportului din 11 august, este vorba despre unități identificate ca fiind sisteme rusești Leer-3 RB-341V, 1L269 Krasukha și RB-109A Bylina, precum și sistemul mobil anti-dronă Repellent-1, potrivit unei clasificări mixte ruso-occidentale, în funcție de sursa directă a identificării și cunoașterii sistemului în cauză – expoziții de armament ruse, târguri cu vânzare, vizite oficiale și prezentări către aliați sau rezultatul activității de spionaj electronic al diferitelor servicii occidentale.
Dacă în cazul sistemului anti-rachetă BUK, care a doborât zborul Malaysian MH 17, a existat o întreagă linie de apărare a Rusiei împotriva evidenței potrivit căreia sistemele puteau fi cele ale armatei ucrainene, preluate și operate de către separatiști, nici un asemenea sistem de război electronic nu exista în armata ucraineană în martie 2014, când a început agresiunea militară rusă în Estul Ucrainei, după anexarea Crimeei. Prezența lor în Donbas subliniază, dincolo de orice dubiu, implicarea Armatei ruse, care amplasează, testează și utilizează asemenea sisteme moderne pe teritoriul ocupat. În plus, toate aceste sisteme sunt mobile, la 2 august când dronele OSCE au trecut din nou asupra pozițiilor identificate, toate sistemele fuseseră deplasate dincolo de raza de supraveghere posibilă a fi atinsă de către capabilitățile aeriene de supraveghere ale misiunii OSCE din Donbas.
Sistemul Leer-3 construit la Saint Petersburg este utilizat pentru a bloca comunicațiile GSM pe o rază de 6 km în jurul său și pentru a identifica exact orice semnal GSM în această arie, cu ajutorul a două drone de tip Orlan - fapt utilizabil în bombardarea cu precizie a acestor ținte. Sistemul a intrat în 2015 în dotarea armatei ruse. Sistemele Krasukha-2 sunt de asemenea capabilități avansate de război electronic ale Rusiei și sunt utilizate pentru a produce contramăsuri în blocajele radio impuse în teatrele de operațiuni. Sistemele sunt produse la Briansk și operate de armata rusă din 2012.
Sistemul RB-109A Bylina a fost testat prima oară în cadrul exercițiilor ruso-belaruse Zapad-2017 ele sunt în faza de testare iar Ministerul rus al Apărării a anunțat că va introduce în viitor aceste sisteme în unele unități ale armatei ruse, urmând ca echiparea completă să aibă loc în 2025 cu sistemele Bylina. Cât despre sistemele numite Repellent-1, ele sunt destinate să blocheze comanda și să preia sub control alternative drone mici(vezi cazul ce a avut loc acum câțiva ani în Iran), fiind un sistem produs de către Centrul Tehnico-Științific de Război Electronic de la Moscova, o companie private care anunță direct pe site că lucrează pentru Ministerul Aprărării rus.
Despre sistemele electronice în discuție, cu precădere Leer-3, s-a mai scris că sunt prezente în Donbas. Încă din aprilie 2016 grupuri de investigație pe surse deschise precum InformNapalm au anunțat acest lucru, însă este pentru prima dată când la nivelul misiunii OSCE, raportul său de la Viena conține deja datele despre aceste capabilități militare ruse prezente în Estul Ucrainei. Realizarea e cu atât mai importantă cu cât datele electronice și vizuale înregistrate de misiune, filmul și caracteristicile tehnice înregistrate de OSCE și probate impun dincolo de orice dubiu, concluzia privind implicarea curentă a armatei ruse în Estul Ucrainei, o formă de agresiune calificată a Rusiei față de vecinul său ucrainean, dincolo de toate probele deja înregistrate și prezentate public până astăzi.