Rusia duce lumea spre un nou Război Rece?! Washingtonul lansează acuzații grave

Sursă: Vladgalenko | Dreamstime.com

SUA a încercat o nouă rundă de negocieri cu Rusia, pentru menținere păcii la frontiera cu Ucraina. Întâlnirea a avut loc vineri, la Geneva, însă americanii lansează acuzații grave asupra Moscovei. Acțiunile acestora ar putea duce la un nou Război Rece, iar Joe Biden a mărturisit că „dacă un grup de unități rusești ar trece granița cu Ucraina”, americanii ar considera acest lucru ca fiind o „invazie”.

Tensiunile de la granițele Ucrainei cresc, iar armata rusă este din ce în ce mai numeroasă, fiind transportat atât echipament militar cât și un număr impresionant de soldați. SUA și NATO au negociat cu autoritățile de la Moscova pentru pace, însă nu par să ajungă la un numitor comun.

Serviciile de informații americane se tem de o de o invazie rusă pe scară largă în Ucraina și au încercat o nouă rundă de negocieri vineri, la Geneva. Înainte de această întâlnire, Joe Biden și-a clarificat poziția și a pus autoritățile de la Moscova la zid, notează New York Times. După ce a evocat posibilitatea unei incursiuni „minore” a Rusiei în Ucraina, adjectiv care a stârnit indignarea Kievului, președintele american a dat asigurări că „dacă un grup de unități rusești ar trece granița cu Ucraina”, Statele Unite ar considera acest lucru ca fiind o „invazie”.

Antony Blinken, secretarul de stat stat american, susține că orice încălcare de către Rusia a suveranității teritoriale a Ucrainei „ne-ar duce înapoi la o perioadă mult mai periculoasă și instabilă, când acest continent a fost împărțit în două, […] cu amenințarea unui război total planând deasupra capului tuturor”. O modalitate pentru Washington de a indica că „Moscova plasează astfel lumea în anticamera unui nou Război Rece”, notează cotidianul canadian Le Devoir.

SUA este alături de Ucraina și trimite armament

„Rusia a ordonat serviciilor sale de informații să recruteze oficiali guvernamentali ucraineni pentru a se pregăti să preia guvernul ucrainean și să controleze infrastructura critică a Ucrainei cu o forță de ocupație”, a declarat oficialul administrației Biden într-un comunicat.

Aceste afirmații „sugerează că serviciile de informații americane sunt îngrijorate de faptul că Rusia plănuiește o invazie la scară largă și nu o incursiune minoră precum cea la care s-a referit Joe Biden miercuri”, notează The Guardian.

SUA este gata să susțină Ucraina în fața unui posibil atac rusesc, așa că a autorizat mai mulți aliați NATO să trimită arme americane - inclusiv rachete antitanc - în Ucraina.

„Președintele rus a creat o tensiune extraordinară, fără precedent în Europa de decenii. Într-o asemenea măsură încât întrebarea a devenit aproape un test, care circulă în cancelariile occidentale, printre experți și în cercuri din ce în ce mai largi și îngrijorate: ce vrea mai exact Vladimir Putin”, notează Le Temps. În orice moment, Kremlinul se poate declara „învingătorul” unui război care nu a existat niciodată. Dar el poate lucra și pentru a găsi cel mai mic pretext pentru a folosi „armada” pe care a adunat-o.