Rusia dezvoltă o armă laser care sabotează sateliții celorlalte țări

Rusia dezvoltă o armă laser care sabotează sateliții celorlalte țări

Potrivit unui articol din The Space Review, Rusia construiește o nouă stație laser pentru a interfera cu sateliții aflați pe orbită. Se crede că laserul bombardează sateliții spion din alte țări cu lumină laser pentru a le încurca senzorii optici.

Raportul susține că există „dovezi puternice” care indică instalarea unui nou sistem laser numit Kalina la o unitate de supraveghere spațială rusă din nordul Caucazului. Acesta vizează sistemele optice ale sateliților străini de imagistică care trec peste teritoriul Rusiei.

Planul Rusiei

Raportul mai spune că Kalina este capabilă să vizeze un satelit de la sute de mile. Acest lucru ar permite protejarea unei zone vaste pe o scară de 100.000 de kilometri pătrați de la senzorii optici prin satelit care adună informații.

În ciuda întârzierilor, Space Review a spus că imaginile Google Earth dezvăluie cum clădirea este deja în construcție. Un dispozitiv de orbire cu laser mobil numit Peresvet a fost utilizat de la sfârșitul anului 2019, iar Kalina îl va suplimenta.

Comunitatea astronomică este familiarizată cu Zelenchukskaya, situată la câțiva kilometri vest de Kalina. Kalina este o componentă a complexului de supraveghere spațială Krona operat de Ministerul rus al Apărării. Radiotelescopul RATAN-600 și Observatorul Special de Astrofizică al Academiei Ruse de Științe, care găzduiește telescopul BTA de șase metri, sunt și ele destul de aproape.

Scopul noului sistem

Scopul principal al sistemului radar este de a oferi date precise de traiectorie, astfel încât să își poată direcționa telescoapele către țintele vizate. Space Review a citat trei surse diferite pe care le pretinde drept dovezi pentru funcția de contra-spațiu a lui Kalina.

În primul rând, un document de garanție a fost postat în ianuarie 2014, susținând că Kalina și-a propus să dezvolte un sistem care să folosească lasere cu stare solidă și un sistem de optică adaptivă de transmisie/recepție pentru a suprima funcțional sistemele electro-optice prin satelit.

În al doilea rând, Kalina a fost menționată drept „complex de securitate spațială” într-un document care a apărut în 2017, care enumeră viitoarele proiecte de construcții militare. În sfârșit, NPK și-a recunoscut implicarea în crearea „sistemelor laser pentru războiul electro-optic” în raportul său anual pentru 2013, potrivit Tech Times.