Secretul a ieșit la suprafață: Rusia își perfecționează „armata” de delfini-spioni

Secretul a ieșit la suprafață: Rusia își perfecționează „armata” de delfini-spioni Un delfin cu „degete” asemănătoare celor umane. Sursa foto Arhiva EVZ

Rusia își perfecționează „armata” de delfini-spioni. Ani la rând s-a tot speculat pe seama modului în care Rusia antrenează mamifere marine pentru a realiza diverse misiuni militare.

Rusia își perfecționează „armata” de delfini-spioni se bănuia. Acum, însă, secretul a ieșit la lumină, scrie NationalInterest, arătând cum rușii folosesc delfini și balene pentru a-și spiona inamicii.

Pe 22 aprilie 2019, pescarii de pe coasta nord-estică a Norvegiei au fost abordați de o balenă beluga, neobișnuit de prietenoasă, după cum scria ziarul norvegian NRK.

Cum funcționează armata de delfini-spioni perfecționată de Rusia

Acest delfin alb s-a freacat de barcă, încercând să-și scoată hamul pe care îl avea pe spate. Două zile mai târziu, delfinul, lung de patru metri, a fost ademenit cu ceva pește de o barcă de pescuit. Un pescar a sărit în apă și i-a scos hamul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe acesta se afla ceva ca o clamă, aparent pentru montarea unui aparat de fotografiat, iar pe cataramă scria „Echipament de la Sankt Petersburg”.

Un ham galben similar, pe care era montată o cameră, poate fi văzut pe un leu de mare antrenat de Marina Rusă, într-un articol din Russia Today, 2018.

Întrucât niciun program de cercetare civilă rus nu a raportat pierderea unei balene, se bănuiește, deși nu este confirmat oficial, că delfinul prietenos a scăpat dintr-un program militar rus. Program în cadrul căruia, probabil, sunt antrenate balene și delfini pentru supravegherea apelor scandinave.

Din 2014, forțele rusești au vizat din ce în ce mai mult Norvegia și Suedia cu simulări de atac și misiuni de supraveghere.

Delfinii, care pot cântări până la 1,75 tone, au capacitatea de ecolocație. Se și pot scufunda până la 700 de metri adâncime, mai mult decât toate submarinele militare. Atât Uniunea Sovietică, cât și armata SUA au antrenat delfini în scopuri militare. Nu doar atât, lista cuprinzând și lei de mare, foci și balene.

Programul cu delfini spioni perfecționat de Rusia a început în 1960

La începutul anilor 1960, Marina SUA a început să antreneze mamifere marine pentru a recupera obiecte subacvatice și a detecta înotătorii care se infiltrează. Ecolocația delfinilor și a balenelor echivala cu o formă incredibil de precisă de sonar activ.

Marina a desfășurat delfini și lei de mare pentru a supraveghea nave în Golful Cam Ranh, Vietnam, pentru a căuta și marca mine marine în Golful Persic și portul irakian Umm Qasr.

În 1965, Marina sovietică a răspuns prin deschiderea propriului program de viață marină în Marea Neagră, cu sediul în apropiere de Sevastopol, în peninsula Crimeea. Un al doilea centru, Institutul Biologic Marin Murmansk, a fost deschis în 1984.

Un raport declasificat al CIA din 1976 arată că programul sovietic pentru mamifere marine a întâmpinat o serie de problem.

Delfinii au murit în masă din cauză că au fost hrăniți cu pește congelat nedezghețat. Și condițiile nefavorabile de mediu și-au pus amprenta. Se pare că doar doi dintre cei 47 de delfini au supraviețuit.

În cele din urmă, Marina sovietică a recrutat experți de la circ. Și asta pentru că ei cunoșteau secretul „intimității” cu delfinii. Și au reușit să-i antreneze.

Recuperarea și recunoașterea obiectelor a făcut parte din programul sovietic. Delfinii sovietici au putut localiza un prototip de torpilă antisubmarină Medevka.

Instructori care s-au ocupat de antrenare delfinilor au subliniat în repetate rânduri că „delfinii de luptă” au fost instruiți pentru atacuri mortale.