MEDIAPOOL: Spioni, rusofili, ortodocși… Noii vechii eroi ai Moscovei în Bulgaria
- Magda Spiridon
- 21 octombrie 2020, 03:00
Candidații pentru voturile „rusofile” în Bulgaria sunt tot mai numeroși. La următoarele alegeri se așteaptă pentru prima dată un partid pro-rus clar branduit - cel al rusofilului „spion” Nikolai Malinov, dar în joc rămâne și nou-branduitul drept ortodox “Ataka” al lui Volen Siderov, la fel și “Renașterea” lui Kostadin Kostadinov, fără a aminti de Partidul Socialist Bulgar (BSP), care în mod tradițional ia voturile pro-ruse.
Totuși, în ultimii ani, BSP s-a angajat într-o retorică mai naționalist-populistă și, de ceva timp, a intrat chiar mai mult în cadrul ideologic, angajându-se în criticile vocilor liberale și de dreapta împotriva guvernului autoritar și corupt al Bulgariei. BSP susține cele trei luni de proteste anticorupție, iar oamenii lui Kostadin Kostadinov (numiți Kostia Kopeikin) sunt implicați activ în proteste, după ce anterior au organizat propriile proteste.
Cu toate acestea, însă, sprijinul partidului lui Kostadinov este de 0,8%, potrivit ultimului sondaj al Alpha Research.
Cel mai probabil, afluxul de partide pro-ruse vine de la presupunerea liderilor acestora că aceasta este o nișă electorală fructuoasă. O serie de studii din ultimii ani au arătat că bulgarii sunt cei mai mari rusofili din Uniunea Europeană, iar Pew Research Center a constatat chiar că bulgarii au cea mai pozitivă atitudine față de Putin și Rusia din întreaga lume.
Aceste tendințe au fost confirmate și de Institutul Rus pentru Studii Strategice, condus de generalul-locotenent Leonid Reșetnikov.
Calculele sociologice bazate pe diferiți indicatori arată că există aproximativ 700.000 de potențiali votanți pe nișa rusofilă, dar acest lucru nu înseamnă că un astfel de partid poate lua atâtea voturi, a declarat, pentru Mediapool, Pârvan Simeonov de la Gallup International.
Una este să spui că ești „patriot”, alta e - „rusofil”
"Noi de ani de zile monitorizăm încrederea în anumite țări și în UE. Pentru Rusia oscilează, în mod tradițional, o încredere de 40:40 în neîncredere. Acest lucru înseamnă că aproximativ 2 milioane de oameni spun că au încredere în Rusia. Alți indicatori arată că 1/3 dintre aceștia sunt potențiali alegători pe nișa rusofilă. Dar cât de real ar vota de fapt pentru un astfel de partid este o întrebare absolut ipotetică, deoarece vor exista multe astfel de formațiuni pe teren - BSP și câteva partide mai mici, inclusiv cea ortodoxă din jurul „Ataka”. Deci situația este a nenăscutului Petko - mai întâi oamenii trebuie să se obișnuiască cu un astfel de proiect, apoi să concureze cu ceilalți, însă nu sunt sigur că există timp pentru toate acestea până la alegeri", a explicat Simeonov. Potrivit acestuia, spre deosebire de nișa patriotică, care a fost deja testată și într-un anumit sens completată, nu există niciun partid care să se poată declara în mod clar rusofil.
„Vom vedea dacă în cele din urmă iese cineva și spune: „Eu sunt rusofil”... Acest lucru nu este tocmai jucat, toată lumea spune: „Sunt patriot” sau ceva de genul acesta”, a spus Pârvan Simeonov, dar a adăugat că cel puțin până acum nu vede cum acest lucru ar duce la un sprijin serios pentru vreun partid rusofil.
Nimic nu împiedică, desigur, ca politicile și opiniile pro-ruse să fie împinse ca un adevărat interes bulgar - așa a sunat retorica BSP la începutul tranziției, dar de-a lungul anilor și odată cu aderarea Bulgariei la Uniunea Europeană și NATO, a devenit ușor incomod să se te afișezi ca tovarăș a lui Putin.
Cu toate acestea, Bulgaria este încă Calul Troian al Rusiei, dar acest lucru nu se datorează numai tendințelor rusofile în rândul bulgarilor, ci și strategiei conducătorilor, ce îmbină corupția cu agilitatea politicii externe. În cei 11 ani de când e prim-ministru, premierul Boiko Borisov și partidul său GERB au menținut cu sârguință dependența energetică a Bulgariei față de Rusia și au fost promotorii intereselor energetice ruse în UE.