Rusia, declarație de război pentru Europa. Represalii după arestarea lui Navalnîi
- Iuliu Vlădescu
- 5 februarie 2021, 17:56
Rusia, declarație de război pentru Europa. Represalii după arestarea lui Navalnîi au fost decise de Kremlin împotriva unor diplomaţi.
Rusia, declarație de război pentru Europa. Autoritățile de la Moscova au anunţat vineri expulzarea unor diplomaţi din Suedia, Germania şi Polonia.
Kremlinul îi acuză că au luat parte la protestele ilegale de luna trecută împotriva încarcerării opozantului Aleksei Navalnîi, informează Reuters, preluată de Agerpres.
Un comunicat emis de Ministerul de Externe al Rusiei se arată că acţiunile diplomaţilor sunt considerate inacceptabile de Kremlin.
Reacția Suediei
Ministerul de Externe suedez a confirmat vineri, la rîndul său, că unul dintre diplomaţii săi a fost expulzat din Rusia.
EUObserver, citând surse nenominalizate din cadrul UE, afirmă că Rusia a expulzat diplomaţi din Germania, Polonia şi Suedia pentru participarea la mitinguri în sprijinul opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi.
„Respingem afirmaţia Rusiei că diplomatul a participat la demonstraţie”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe suedez, citată de Reuters.
Rusia, în război cu Europa
Gestul Kremlinului vine la o zi după ce șeful diplomației europene, Josep Borrell, a sosit la Moscova. Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate anunțase că va încerca să-l întâlnească pe Navalnîi.
Anterior, Moscova i-a avertizat pe europeni să nu facă „prostia” de a condiționa viitorul relației lor cu Rusia de soarta lui Navalnîi.
„Probabil că nu voi obține eliberarea lui Alexei Navalny”, a Josep Borrell, citat de 20 Minutes.
Într-o mișcare fără precedent, mai multe state membre și Parlamentul European și-au exprimat rezerve cu privire la oportunitatea vizitei la Moscova a lui Morrell. Ei au ținut să-i dea un mandat clar șefului diplomației europene.
Iar la întoarcerea lui Borrell, europenii vor anașiza consecințele vizitei, spunea ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian. „Nu sunt excluse noi sancțiuni”, a avertizat, la rândul ei, Germania.
Oricum, Rusia se află sub sancțiuni economice din 2014, după anexarea Crimeei.
Reacții din UE
Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate Josep Borrell „a condamnat cu fermitate” vineri decizia Rusiei de a expulza trei diplomaţi europeni, relatează AFP. El se află în vizită la Moscova, şi a cerut ca această decizie să fie „reevaluată”, a anunţat purtătorul său de cuvânt.
„Borrell a aflat în timpul reuniunii sale cu (ministrul afacerilor externe rus) Serghei Lavrov că trei diplomaţi europeni vor fi expulzaţi din Rusia. El a condamnat puternic această decizie şi a respins acuzaţiile conform cărora ei ar fi desfăşurat activităţi incompatibile cu statutul lor de diplomaţi străini”, a declarat Peter Stano.
Franța și alte țări ale UE ar vrea să folosească proiectul gazoductului ruso-german Nord Stream 2 ca levier de presiune asupra lui Putin. Parisul a cerut abandonarea Nord Stream 2, după încarcerarea lui Navalnîi, dar Berlinul a refuzat, cel puțin până acum.
Totuși, miza gazoductului este una uriașă pentru Putin și există temeri la Moscova că europenii vor bloca acest proiect strategic. Deși interesele politice și energetice au prevalat mereu. Iar dosarul Alexei Navalnîi ar putea fi rezolvat pe alte căi, sau deloc.
Citește și: