Exporturile de grâu ale Rusiei vor crește, în acest an, în ciuda războiului, datorită unei recolte record. Anunțul a fost făcut de Vladimir Putin la scurtă vreme după ce Ucraina a acuzat că vase încărcate cu cereale furate de pe teritorul său au fost văzute în Marea Mediterană. Oficialii de la Kiev susțin că cerealele ucrainene, vor fi vândute, de Rusia, prin intermediul Siriei, pentru a li se pierde urma.
Vladimir Putin a anunțat că exporturile de cereale ale Rusiei vor crește în acest an, în ciuda războiului pe care l-a declanșat în Ucraina. El susține că producția de cereale din 2022 a atins niveluri record și, astfel, vor fi livrate cantități mult mai mari către alte state aflate în nevoie. Recolta de cereale a Rusiei, din acest an, a fost estimată, de oficialii de la Kremlin, la 130 de milioane de tone. Din aceasta, cea mai mare cantitate, 87 de milioane de tone, este grâu, o producție record, conform lui Putin, care a fost citat de agenția de presă Reuters.
De menționat că Rusia a înregistrat o recoltă aproximativ egală de cereale, de 133,5 milioane de tone, și în anul 2020. La vremea respectivă, producția de grâu a fost de 85,9 milioane de tone. Recolta a fost mai mică în anul 2021, în contextul pandemiei de coronavirus.
În prezent, Rusia se aşteaptă să recolteze 130 de milioane de tone de cereale în 2022, inclusiv 87 de milioane de tone de grâu, a declarat Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu oficiali de rang înalt din domeniul economiei. El nu a oferit și o estimare a cantităților care vor fi livrate la export.
„Dacă se întâmplă acest lucru, pe care ne bazăm să aibă loc, ar putea fi un record (în ceea ce priveşte recolta de grâu – n . red.) în istoria Rusiei”, a subliniat Vladimir Putin.
Rusia, acuzată de jaf organizat
Anunțul făcut vine la scurtă vreme după ce Ucraina a acuzat că cereale furate de pe teritoriul său sunt transportate de nave rusești spre destinații din Siria, în Orientul Mijlociu. Cerealele care ar fi fost furate de trupele rusești din silozurile și depozitele din zonele pe care le-au ocupat, din Ucraina, ar fi fost deja trimise cu navele în Marea Mediterană. Destinația acestora va fi, cel mai probabil, Siria, conform serviciilor de informații ale Ucrainei, citate de CNN.
Conform sursei citate, odată ce ajung în Siria, „cerealele pot fi introduse ilegal în alte ţări din Orientul Mijlociu”. Departamentul de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării a prezentat toate aceste date într-un comunicat de presă.
„Destinaţia cea mai probabilă este Siria. De acolo, cerealele pot fi introduse ilegal în alte ţări din Orientul Mijlociu”, se mai arată în comunicatul transmis de serviciile secrete ucrainene.
Ucraina împiedicată să-și vândă cerealele
Rusia este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume și concurează cu Uniunea Europeană şi Ucraina la exportul de grâu către Orientul Mijlociu şi Africa. Moscova a continuat să livreze cereale către statele cu care are contracte, în ciuda sancțiunilor care i-au fost impuse după războiul din Ucraina. Exporturile mai mari ale recoltei de grâu din Rusia în noul sezon din lunile iunie - iulie ar putea satisface cererea în creştere la nivel global.
Aceasta deoarece Ucraina nu reușește să identifice soluții pentru a debloca propriile exporturi. Dat fiind că porturile sale sunt supuse unei blocade, de către navele militare rusești, cantitățile livrate de Ucraina rămân la un nivel scăzut.
Kievul are nevoie să-și recâștige accesul la porturile de la Marea Neagră pentru a putea exporta cereale și alte bunuri, a anunţat Sovecon, compania de consultanţă din regiunea Mării Negre, într-un material din luna aprilie.
Aproximativ 25 de milioane de tone de cereale sunt în pericol în Ucraina din cauza războiului și a blocării porturilor. Silozurile sunt pline și nu mai este loc pentru recolta din acest an.