Evenimentul Zilei > International > Rusia, acuzată de jaf organizat în Ucraina. Cantități importante de cereale furate sunt vândute în Siria: „Navele sunt în Marea Mediterană”
Rusia, acuzată de jaf organizat în Ucraina. Cantități importante de cereale furate sunt vândute în Siria: „Navele sunt în Marea Mediterană”

Rusia, acuzată de jaf organizat în Ucraina. Cantități importante de cereale furate sunt vândute în Siria: „Navele sunt în Marea Mediterană”

Cerealele pe care le-au furat trupele rusești din silozurile din Ucraina au fost îmbarcate deja pe vase și transportate spre Siria. Acestea au fost localizate în Marea Mediterană, conform idatelor culese de serviciile de informații ucrainene. Ucrainienii acuză Rusia că a rechiziționat aproape o jumătate de milion de tone de cereale pe care le-au transportat spre propriul teritoriu.

Cerealele care au fost furate de trupele rusești din silozurile și depozitele din zonele pe care le-au ocupat, din Ucraina, au fost deja trimise cu navele spre Orientul Mijlociu. Destinația acestora va fi, cel mai probabil, Siria, conform serviciilor de informații ale Ucrainei, citate de CNN.

Conform sursei citate, odată ce au ajuns în Siria, „cerealele pot fi introduse ilegal în alte ţări din Orientul Mijlociu”. Departamentul de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării a prezentat toate aceste date într-un comunicat de presă. Astfel, o parte semnificativă a cerealelor furate din Ucraina au fost încărcate pe nave de marfă sub pavilion rusesc și se află în Marea Mediterană.

„Destinaţia cea mai probabilă este Siria. De acolo, cerealele pot fi introduse ilegal în alte ţări din Orientul Mijlociu”, se mai arată în comunicatul transmis de serviciile secrete ucrainene.

Jumătate de milion de tone de cereale rechiziționate din Ucraina

Oficialii din Ucraina acuză Rusia că exportă alimente pe care le-a furat din Ucraina și pe care le-a transportat pe teritoriul său și al Crimeei ocupate. În una dintre principalele regiuni producătoare de cereale – în apropiere de oraşul Polohî din regiunea Zaporijie – seminţele de cereale şi de floarea-soarelui aflate în depozite au fost scoase și sunt în curs de pregătire pentru a fi transportate în Rusia.

De altfel, o coloană de camioane ruseşti, încărcate cu cereale, a părăsit oraşul Enerhodar, care se află tot în regiunea Zaporijie. Acestea au fost păzite de armata rusă pentru a nu fi atacate de localnici. Iar destinația finală a coloanei a fost Crimeea, dupăcum mai susţine comunicatul citat.

De asemenea, alte cantități importante de cereale au fost furate din regiunea Harkov. Iar 1.500 de tone de cereale au fost luate din satul Mala Lepetîha din regiunea Herson, de unde au fost trimise în Crimeea.

Săptămâna trecută, Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat că aproximativ jumătate de milion de tone metrice de cereale au fost deja furate din Ucraina de trupele de ocupație.

Silozurile ucrainene sunt pline

Pe de altă parte, din cauza războiului, Ucraina nu a mai putut comercializa cerealele din producția de anul trecut. Iar acest lucru ar putea avea consecințe dezastruase pentru mai multe state care depind de aceste produse alimentare. Aproximativ 25 de milioane de tone de cereale sunt în pericol în Ucraina din cauza războiului și a blocării porturilor. Silozurile sunt pline și nu mai este loc pentru recolta din acest an.

Din cauza invaziei rusește, Ucraina a fost obligată să îşi redirecţioneze exporturile de cereale pe calea ferată spre frontiera de Vest sau spre micile porturi de la Dunăre. Însă cantitățile sunt mult prea mari pentru a fi încărcate și livrate la destinație în timp util.