Rusia este în conflict cu NATO. Declarația Kremlinului la 75-a aniversare a Alianței

Rusia este în conflict cu NATO. Declarația Kremlinului la 75-a aniversare a Alianței NATO vs Rusia. Sursa Foto: Dreamstime.com

Rusia este într-o confruntare directă cu Alianța Nord-Atlantică, susțin oficialii de la Kremlin. Extinderea Alianței în estul Europei nu este pe placul lui Vladimir Putin care își dorește refacerea imperiului sovietic.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a afirmat că țara sa este într-un conflict direct cu NATO. El a făcut aceste declarații chiar în ziua în care se împlinesc 75 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice.

Rusia este în conflict cu NATO

Vladimir Putin a cerut în repetate rânduri ca NATO să se retragă din fostele zone de influență sovietice din estul Europei. Acesta a fost unul dintre motivele invocate pentru războiul declanșat în Ucraina, în februarie 2022. Iar acum declarația este reluată de purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, de la Kremlin. Rusia şi NATO se află acum într-o „confruntare directă”, a afirmat oficialul rus.

„De fapt, relaţiile au alunecat acum la nivelul unei confruntări directe”, a declarat Dmitri Peskov.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a afirmat că NATO era „deja implicată în conflictul legat de Ucraina (şi) continuă să se îndrepte spre graniţele noastre şi să îşi extindă infrastructura militară spre graniţele noastre”. Valurile succesive de extindere a NATO spre est reprezintă o fixaţie pentru dictatorul Vladimir Putin. El a susținut că a declanșat invazia din Ucraina pentru a împiedica Alianța să ajungă la granițele Rusiei.

Pe de altă parte, NATO s-a extins şi mai mult, prin intrarea Finlandei şi Suediei, două ţări care generaţii întregi, inclusiv în timpul Războiului Rece, au ales să fie neutre.

Vladimir Putin

Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Putin consideră că a fost înșelat de Occident

Vladimir Putin a declarat în repetate rânduri că Rusia ar fi fost înşelată de Occident la încheierea Războiului Rece. El a arătat că în vreme ce Pactul de la Varşovia, alianța miliară a fostelor state comuniste a fost desfiinţată, NATO s-a extins spre est. Foștii membri ai pactului comunist au preferat siguranța pe care le-a conferit-o calitatea de membru al alianței occidentale.

Iar acest lucru nu este pe placul lui Putin care vede cum influența pe care o avea Rusia în Europa de Est aproape a dispărut. Doar Ungaria și Slovacia mai gravitează în jurul Moscovei, dintre foștii sateliți comuniști.

În replică, statele occidentale au respins această versiune. NATO este o alianță defensivă al cărei scop este să-și protejeze membrii de eventuale agresiuni. Aderarea statelor foste comuniste a fost o alegere democratică şi suverană a acestora, după decenii de opresiune comunistă și sovietică.

De asemenea, NATO ajută Ucraina să lupte pentru supravieţuire în faţa agresiunii din Rusia şi că a furnizat Kievului arme avansate, pregătire şi informaţii.

NATO, în căutarea unui nou şef. Cine îi va lua locul lui Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg Sursa foto EVZ

Rusia iritată de aniversarea NATO

NATO a marcat, joi, 4 martie, 75 de ani de la înfiinţare. Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord a fost înființată pe 4 aprilie 1949, fiind „cea mai puternică alianţă din istorie”, potrivit secretarului general Jens Stoltenberg.

Şaptezeci şi cinci de ani mai târziu, Europa „se confruntă cu un război la o scară pe care o credeam încheiată”, a declarat Jens Stoltenberg. El a preluat conducerea NAT în urmă cu zece ani, la câteva luni după ce Rusia a anexat Crimeea.

Alianţa Atlantică este „mai puternică, mai unită şi mai mare decât oricând”, având 32 de membri, dintre care doi, Finlanda şi Suedia, au aderat după invazia declanșată de Rusia în Ucraina. Declarația îi aparține secretarului de stat american Antony Blinken.

Alianța este ameninţată de Rusia, prin războiul din Ucraina, un conflict nemaiîntâlnit pe teritoriul european.