Ministru francez: Rusia are un comportament din ce în ce mai agresiv faţă de noi

Ministru francez: Rusia are un comportament din ce în ce mai agresiv faţă de noiRusia pregătește o armată mare pentru invadarea Europei. Sursa Foto- Dreamstime

Ministrul forțelor armate din Franța a cerut continuarea ajutorului pentru Ucraina, susţinând totodată autonomia statelor pe planul apărării militare.

Precizarea are meritul de a fi clară: „Nu suntem în război cu Rusia”, a clarificat ministrul forțelor armate, Sébastien Lecornu, într-un interviu acordat JDD, duminică, 18 februarie, precizând că „ajutând Ucraina, un atacat stat, să se apere nu înseamnă a fi cobeligerant”.

A ajuta Ucraina nu înseamnă participare la război

Totuși, ministrul nu a ascuns faptul că „Rusia, condusă de Vladimir Putin, adoptă un comportament din ce în ce mai agresiv împotriva noastră”.

„Un astfel de nivel de agresivitate nu a existat înainte”, şi-a arătat el surprinderea. Potrivit acestuia, Kremlinul „se joacă cu praguri și îşi înmulțește amenințările”, inclusiv „șantajul cu materiilor prime, așa cum am văzut cu cerealele”, dar și cu hidrocarburile.

Puterea lui Vladimir Putin îl îngrijorează pe Sébastien Lecornu: „Riscul este în creștere, aceasta este observația împărtășită de toate țările europene”; a spus el, referindu-se la „operațiunile de dezinformare […] din centrul proceselor noastre democratice din ultimii ani […]. Prin urmare, este esențial să abordăm cu luciditate amenințarea rusă și să nu o subestimăm”.

Un nou acord Franța-Ucraina

Sursa foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Puţini credeau că Ucraina va rezista

Rezultatul conflictului dintre Rusia și Ucraina rămâne, din toate punctele de vedere, o necunoscută pe care ministrul o recunoaște: „Din februarie 2022, rezistența ucraineană ne-a învățat să fim precauți în ceea ce privește previziunile noastre. Inițial, puțini și-au imaginat că Ucraina ar putea face față puterii militare ruse”.

Constatând „dificultățile”; armatei ruse, din cauza „eforturilor eroice ale soldaților ucraineni și ajutoarelor din partea țărilor occidentale”, dar și, pe partea rusă,„analizelor și deciziilor proaste”, el a spus că asistăm la „stabilizarea acestei linii a frontului”. Prin urmare, provocarea este să ne asigurăm că Ucraina își păstrează capacitățile defensive și contraofensive, ceea ce este tocmai obiectivul acordului pe care președintele Zelenski l-a semnat la Paris cu președintele Macron”.

Sébastien Lecornu a reluat apoi sintagma latină „Si vis pacem, para bellum” [„Dacă vrei pace, pregătește-te de război”, n. red.]: „Este crucial să nu renunți la idealul de pace, evitând orice formă de naivitate. Să te pregăteşti de război, într-un fel, este o modalitate de a păstra pacea.

razboi ucraina

Volodimir Zelenski. Sursa foto: X (Twitter)

Cu o apărare europeană? „Asigurarea noastră de viață este armata noastră”

Recunoscând o „dezbatere bună” și sperând că viitoarea „campanie electorală europeană va permite această discuție”, el a susţinut totuși un model „gaullist”:

„Prima noastră asigurare de viață este armata noastră, pe baza modelului său gaullist conceput în anii ’60, adică bazat pe o descurajare nucleară autonomă, un cadru național de angajare pentru o armată cu experiență în luptă, alianțe clare și o industrie de apărare suverană”.

După părerea lui însă, „Uniunea Europeană are un rol de jucat în ceea ce privește dezvoltarea și protejarea industriei de apărare, fără a intra vreodată în prerogativele suverane ale statelor”.

Sursa: Le Point Traducerea: Rador