Rusia cere Statelor Unite s-o lase mai ușor cu drepturile omului. Declarațiile reprezentantului Moscovei la Washinghton

Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Rusia susține că drepturile omului nu trebuie să fie folosite în jocurile geopolitice. Ambasadorul Moscovei la Washington, Anatoli Antonov, a făcut o serie de comentarii într-un interviu. El a afirmat că Statele Unite nu ar trebui să încerce să impună modelul occidental de democrație liberală în alte state. Rusia este cunoscută pentru sistemul său represiv pe care îl dezlănțuie împotriva opozanților lui Vladimir Putin.

În condițiile în care Vladimir Putin și-a dezlănțuit sistemul represiv împotriva propriilor cetățeni, iar mai mulți disidenți ruși au ajuns la închisoare ori au fost uciși, în ultimii ani, din ordinul Kremlinului, ambasadorul rus la Wahinghton nu este de acord ca problema drepturilor omului să fie amestecată cu jocurile geopolitice. Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, a cerut ca problematicile legate de drepturile omului să nu devină un instrument al jocurilor geopolitice El a făcut o serie de declarații în revista „Newsweek”, în contextul celui de-al doilea „Summit for Democracy 2023”, organizat de Casa Albă.

„Sunt convins că trebuie să înceteze încercările de a folosi doctrina drepturilor omului pentru jocurile geopolitice, care subminează suveranitatea statelor, precum și de a justifica dominația lor politică, financiară, economică și ideologică”, a declarat ambasadorul Anatoli Antonov.

În acest context, reprezentantul Moscovei s-a declarat împotriva statelor occidentale care încearcă să impună democrația liberală în alte state. El a declarat că „protecția drepturilor omului nu este apanajul exclusiv al Occidentului”.

„Democrația nu este construită după modele, ci este un produs al dezvoltării interne a unei societăți. Am văzut consecințele catastrofale ale încercărilor de a exporta cu forță democrația americană în Irak, Libia și Afganistan”, a subliniat oficialul moscovit.

Casa Albă a programat cea de-a doua ediție a evenimentului „Summit for Democracy 2023” la finalul lunii martie. La manifestare sunt așteptați să participe reprezentanți din 121 de țări, care au fost invitați de administrația condusă de Joe Biden. Sunt cu opt mai mulți comparativ cu prima ediție, din 2021.

Rusia pune un preț mic pe drepturile omului

Rusia sub conducerea lui Vladimir Putin a renunțat la mai toate tratatele având ca obiectiv protejarea drepturilor omului, în ultimii ani. La începutul anului, un tribunal din Moscova a dispus dizolvarea Grupului Helsinki, cea mai veche organizaţie neguvernamentală pentru protecţia drepturilor omului în Rusia. Instanța a acționat la solicitarea ministerul justiţiei, interzicând totodată activităţile Grupului pe tot teritoriul Rusiei.

Organizaţia a fost acuzată că și-a încălcat statutul regional deoarece a trimis observatori la procese sau la evenimente din alte locuri din Rusia.

Grupul Helsinki din Moscova a fost creat în 1976, ca ONG pentru asigurarea respectării de către Uniunea Sovietică a angajamentelor privind drepturile omului. Acestea au fost de regimul sovietic prin Actul Final de la Helsinki din 1975, la finalul Conferinţei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

Timp de câteva devenii, organizaţia - cea mai veche şi cunoscută de acest gen din Rusia - a fost condusă de Liudmila Alekseeva, personalitate a dizidenţei din URSS decedată în 2018.