Rusia cere OMS să investigheze laboratoarele americane din Nigeria, din cauza variolei maimuței: „În Nigeria funcționează cel puțin patru biolaboratoare controlate de Washington”

Sursa foto: Kremlin

Un oficial rus sugerează că variola maimuței ar fi fost dezvoltată în laboratoarele SUA din Abuja, Zaria și Lagos, orașe din Nigeria. Astfel, Rusia cere OMS să desfășoare investigații cu privire la laboratoarele finanțate de americani, date fiind amenințările din domeniul biosecurității.

Igor Kirillov, șeful Forțelor Ruse de Protecție împotriva Radiațiilor, Chimice și Biologice, spune că variola maimuței ar fi putut fi orchestrată în laboratoarele SUA din Nigeria și cere ca Organizația Mondială a Sănătății să înceapă investigații privind încălcarea normelor internaționale privind biosecuritatea.

SUA, responsabilă de răspândirea variolei maimuței

„Pe fondul a numeroase cazuri de încălcări ale cerințelor de biosecuritate din SUA și a faptelor de depozitare neglijentă a biomaterialelor patogene, facem apel la conducerea Organizației Mondiale a Sănătății să investigheze activitățile laboratoarelor nigeriene finanțate de SUA din Abuja, Zaria, Lagos și să informeze comunitatea mondială despre rezultatele sale”, declară Igor Kirillov.

Oficialul rus spune că raportul OMS privitor la tulpina vest-africană a variolei maimuței, arată că aceasta este originară din Nigeria, unul dintre statele unde americanii dețin laboratoare biologice.

„Conform informațiilor disponibile, în Nigeria funcționează cel puțin patru biolaboratoare controlate de Washington”, a mai transmis Kirillov. Conform informărilor venite de la Ministerul Apărării rus, SUA ar controla două biolaboratoare în capitala Abuja, și alte două în orașul Zaria, respectiv Lagos, conform Flux 24.

Nigeria, focar de variola maimuței

Variola maimuței este un tip de infecție virală ce se poate răspândi la oameni. Afecțiunea este inclusă în aceeași familie cu variola clasică, dar spre deosebire de cea din urmă, variola maimuței are o rată mare de mortalitate, doar în secolul trecut provocând decesul a aproximativ 500 de milioane de indivizi.

Specialistul Colin Brown din cadrul UKSHA a adus lămuriri cu privire la această infecție rară, susținând că este „important de subliniat că variola maimuței nu se răspândește ușor de la om la om, iar riscul general pentru publicul larg este foarte scăzut”.

Nigeria a suferit un focar de variolă a maimuțelor între 2017 și 2019, cazuri fiind raportate și astăzi. Pe lângă Nigeria, au fost raportate focare și în alte nouă țări din Africa centrală și de vest, încă din anul 1970.