Rusia avertizează asupra consecințelor utilizării sateliților pentru a susține armata Ucrainei

Rusia avertizează asupra consecințelor utilizării sateliților pentru a susține armata Ucrainei Sursa: Arhiva EVZ

Sateliții pe care țările Occidentale le folosesc cu scopul de a sprijini Forțele Armate ale Ucrainei (AFU) pot deveni o țintă legitimă pentru Rusia, a declarat directorului Departamentului pentru neproliferare și control al armelor din cadrul MAE din Rusia, Vladimir Ermakov, potrivit publicației Izvestia.

„Confirmăm că, în cazul folosirii ei în acțiuni militare împotriva Rusiei, o astfel de infrastructură cvasi-civilă ar putea deveni, din considerente absolut logice, o țintă legitimă pentru Rusia”, a declarat Vladimir Ermakov într-un interviu acordat agenției de presă RIA Novosti.

Potrivit lui Ermakov, folosirea sateliților civili este provocatoare în contextul Tratatului privind spațiul cosmic, care presupune utilizarea în scopuri exclusiv pașnice a acestor aparate. Dintre sateliți cei mai potriviți pentru a susține AFU, diplomatul a evidențiat o grupare de sateliți de pe o orbită joasă.

„Cu ajutorul ei se îndeplinesc misiuni strict militare pentru a identifica locul de dislocare, rutele de deplasare și de acțiune a trupelor ruse, pentru a coordona dronele de atac, precum și pentru a îndrepta spre țină proiectile de înaltă precizie din spațiu”, a explicat Ermakov.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform declarațiilor diplomatului rus, Pentagonul folosește sateliți civili pentru a testa conceptul unui sistem de comandă și control al trupelor în orice colț al lumii, în ciuda faptului că majoritatea statelor nu dispun de resursele necesare pentru o contracarare eficientă.

Rusia cere eforturi comune pentru a continua explorarea spațială în condiții de pace

„Ne pronunțăm pentru prevenirea folosirii sateliților comerciali civili pentru îndeplinirea unor misiuni de luptă”, a declarat Ermakov.

El a adăugat că partea rusă face apel la toate statele ce conștientizează necesitatea folosirii în mod corespunzător a tehnologiei spațiale să depună eforturi comune pentru a continua explorarea spațială în condiții de pace.

În octombrie, s-a anunțat că purtătoarea de cuvânt a Ministerului francez de Externe, Anne-Claire Legendre, nu a răspuns direct la întrebarea dacă sateliții civili furnizați de Paris Kievului sunt folosiți pentru colectarea de informații de spionaj.

Tot atunci, cotidianul francez Figaro a anunțat că, de la începutul operațiunii speciale de apărare a Donbassului, Franța a trimis pe teritoriul Ucrainei aproximativ 50 de specialiști ai Direcției Generale de Securitate Externă (DGSE) a țării. Ei coordonează utilizarea sateliților francezi pentru a obține informații de spionaj și îi instruiesc pe soldații AFU cum să folosească arme franceze.