Armata din Rusia va primi anul viitor un lot din celebrul tanc T-14, care a fost prezentat public în 2015. Anunțul a fost făcut de Sergei Shoigu, ministrul Apărării de la Kremlin. Au existat întârzieri la producerea acestui tanc, față de data preconizată pentru livrare. Mai ales că despre această armă foarte puternică se vorbește încă din urmă cu șase ani.

„Avem planificat să fie livrat un lot pilot de tancuri T-14, vehicule de luptă infanterie T-15 și vehicule blindate de recuperare T-16 în anul 2022”. A declarat ministrul Apărării din Rusia. Rușii au continuat să investească banii și mari eforturi creative și de producție în producerea de tancuri. Astfel, T-14 va fi un instrument militar revoluționar. Va avea o mare capacitate de foc, va putea să fie manevrat de la distanță, iar turela nu va avea pilot.

Are un design perfecționat și va oferi perspective de supraviețuire mult mai bune echipajului, după cum anunță themoscowtimes.com.

Oficialii de la Kremlin anunțaseră că Forțele Armate din Moscova vor fi primele care vor fi dotate cu tancurile T-14. Yury Borisov, fostul ministru adjunct al apărării și actualul vicepremier, a spus că de achiziții pentru două batalioane T-14 și unul T-15 pentru teste militare.

Modelul a fost expus la o expoziție din Dubai

Alexei Krivoruchko, un alt reprezentant al Armatei, a anunțat că livrările în serie a 132 de vehicule T-14 și T-15 sunt planificate spre finalul anului. Directorul general al conglomeratului industrial rus Rostec, care supraveghează companiile de apărare, a anunțat că tancurile vor fi livrate în 2021. Aceeași idee la care au aderat și producătorul Armata, și ministrul comerțului rus.

Rezervorul tancului este construit pe un șasiu cunoscut sub numele de Armata Universal Combat Platform. Producătorul UralVagonZavod, o filială Rostec, spune că va servi ca bază comună pentru o serie de vehicule militare blindate. Inclusiv APC-uri și un tanc fără șofer. Un model T-14 a fost expus luna trecută la Expoziția Internațională de Apărare din Abu Dhabi.