Rusia zice că are doua vaccinuri contra COVID-19 înregistrate oficial

Rusia zice că are doua vaccinuri contra COVID-19 înregistrate oficial

Tot marți, Kiril Dmitriev, preşedintele Fondului rus pentru Investiţii Directe, care finanțează producția vaccinului Sputnik V, a anunţat pentru prima dată prețul la export al acestuia: sub 20 de dolari setul de două doze necesare unei vaccinări.

Prețurile unui set de 2 două doze anunțate săptămâna trecută de Pfizer şi Moderna sunt de aproape 40 de dolari, respectiv 70 de dolari.

Pentru cetățenii ruși vaccinarea va fi gratuită și benevolă, dar în masă ea va putea începe doar anul viitor. Marea problemă este creșterea lentă a capacității de producție.

Până în prezent în circuitul public au fost puse doar cu 117 mii de doze ale vaccinului Sputnik V.

Ne puteți urmări și pe Google News

Firmele private rusești care-l produc promit că în decembrie vor ajunge la peste 2 milioane de doze, iar în primăvară la câteva zeci de milioane, dar și așa vaccinarea întregii populații va dura cel puțin câteva luni.

Pentru a acoperi cererea internă, dar mai ales cea externă, interes pentru acest vaccin există din partea a peste 20 de țări.

Rusia a încheiat aranjamente în vederea producerii vaccinului Sputnik V pe teritoriul unora din ele: China, India, Brazilia, ca și Ungaria.

Președintele Vladimir Putin a menționat și posibilitatea livrării și producerea acestui vaccin în Israel.

Potrivit liderului rus, unirea eforturilor comunității internaționale în combaterea pandemiei nu are alternativă, Rusia fiind gata să-și împărtășească experiența altor țări, inclusiv în domeniul vaccinurilor.

Putin a precizat că în Rusia sunt deja omologate două vaccinuri, Sputnik V  şi Vector, un al treilea fiind aproape de această fază. Sputnik V, realizat Centrul Nikolai-Gamaleia din Moscova, a fost omologat de Ministerul rus al Sănătății în luna august, înaintea celei de-a treia fază a testelor postclinice.

El a devenit astfel primul vaccin anti-COVID din lume, înregistrat oficial, după ce primele două faze ale testelor au demonstrat eficiența și siguranța sa.

Legislația rusă, ca și a altor țări, precum și regulile Organizației Mondiale a Sănătății, permit asemenea proceduri simplificate, în situații de urgență, cum sunt pandemiile.

Sursa: Rador