Rusia amenință nuclear SUA. Kremlinul, înfuriat de înfrângerile de pe propriul teritoriu

Serghei Lavrov. Sursa foto: Dreamstime.com

Rusia. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Occidentul joacă un joc periculos, permițând Ucrainei să lovească adânc în teritoriul rus cu rachete furnizate de statele occidentale.

Într-o avertizare adresată marți Statelor Unite, Lavrov a subliniat că un posibil al Treilea Război Mondial ar putea avea implicații globale, nu doar limitate la Europa.

Serghei Lavrov avertizează cu un posibil al Treilea Război Mondial

Avertismentul survine în contextul în care, pe 6 august, Ucraina a lansat un atac asupra regiunii Kursk din vestul Rusiei și controlează acum aproximativ 1.200 de kilometri pătrați de teritoriu rus, marcând primul atac străin asupra Rusiei de la al Doilea Război Mondial.

Marți, Serghei Lavrov a afirmat că Occidentul încearcă să agraveze conflictul din Ucraina și „să își creeze probleme” dacă va accepta cererile Ucrainei de a relaxa restricțiile privind utilizarea armelor furnizate de alte țări.

„Acum confirmăm încă o dată că a te juca cu focul - şi ei sunt ca nişte copii mici care se joacă cu chibriturile - este un lucru foarte periculos pentru adulţii cărora li s-au încredinţat arme nucleare în una sau alta dintre ţările occidentale”, a mai precizat Serghei Lavrov.

Kursk. Sursa foto: Platforma X

Amenințări repetate cu armele nucleare

De asemenea, șeful diplomației ruse a subliniat că, în prezent, Rusia își „revizuiește” doctrina nucleară.

„Este foarte important să înţelegem că avem propria noastră doctrină, inclusiv doctrina privind utilizarea armelor nucleare, care, de altfel, este în curs de clarificare şi pe care oficialii americani o ştiu foarte bine”, a adăugat Serghei Lavrov.

Serghei Lavrov a subliniat că americanii asociază în mod clar discuțiile despre un posibil al Treilea Război Mondial cu o situație care, în mod nedorit, ar afecta în principal Europa.

Doctrina nucleară a Rusiei din 2020 definește circumstanțele în care președintele ar putea considera utilizarea armelor nucleare.

Război în Ucraina. Sursa foto: X

Aceasta include, în general, ca reacție la un atac cu arme nucleare, alte arme de distrugere în masă, sau arme convenționale, în situațiile în care „însăși existența statului este amenințată”.

SUA neagă că ar avea implicații în atacurile din Rusia

Rusia a afirmat că echipamentele militare occidentale, inclusiv tancurile britanice și sistemele de rachete americane, au fost folosite de Ucraina în regiunea Kursk.

La rândul său, Kievul a confirmat utilizarea rachetelor americane HIMARS pentru distrugerea podurilor din Kursk.

Washingtonul a declarat că nu a fost notificat despre planurile Ucrainei înainte de atacul neașteptat din Kursk. De asemenea, Statele Unite au subliniat că nu au fost implicate în această operațiune, potrivit Reuters.