Rusia a recunoscut! Câți oameni au murit după dezastrul nuclear. Alertă la nivel mondial
- Mihaela Dan
- 10 august 2019, 14:24
Agenţia nucleară rusă Rosatom a anunţat, sâmbătă dimineaţă, că cinci angajaţi ai săi au murit în urma unui accident petrecut în timpul unui test într-un sit militar din nordul Rusiei, relatează agenţia RIA, preluată de Reuters.
Accidentul s-a produs în timpul testării unei rachete cu propulsie lichidă, relatează RIA, citând Rosatom.
Alţi trei angajaţi ai Rosatom au suferit răni în timpul accidentului, inclusiv arsuri. Ei beneficiază de tratamentul medical necesar în unităţi specializate, a precizat sursa citată.
Autorităţile ruse au anunţat anterior că două persoane au murit în acest incident, iar un oraş din apropiere a raportat o creştere a nivelului de radiaţii după ce motorul unei rachete a explodat joi în centrul de testare din regiunea Arhanghelsk.
Autorităţile au mai precizat că au fost nevoite să închidă pentru navigaţie o parte a unui golf la Marea Albă.
Locuitorii din zonă au început să cumpere pastile de iod pentru a reduce efectele expunerii la radiaţie după accident, au relatat media regionale.
Ministerul rus al Apărării a furnizat puţine detalii despre accident.
Deşi Ministerul Apărării a precizat iniţial că în atmosferă nu au ajuns substanţe chimice periculoase şi că nivelurile de radiaţie sunt neschimbate, autorităţile din oraşul Severodvinsk au vorbit despre o creştere a radiaţiei. Până în prezent nu s-a furnizat nicio explicaţie oficială privitoare la motivul pentru care un astfel de accident ar putea provoca o creştere a radiaţiilor, notează Reuters.
Un ofiţer din forţele navale a declarat, sub anonimat, că accidentul este posibil să se fi produs într-un loc de testare din mare şi că explozia rachetei ar fi putut produce o scurgere toxică.
Media ruse scriu că explozia motorului de rachetă s-ar fi produs la o zonă de testare a armamentului din apropiere de satul Nionoksa. Potrivit acestor relatări, centrul respectiv este folosit pentru testarea armelor, inclusiv rachete balistice şi de croazieră utilizate de Forţele navale ruse.
Greenpeace prezintă date de la Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă potrivit cărora nivelul de radiaţii era de 20 de ori mai mare decât cel normal la Severodvinsk, la circa 30 km de Nionoksa.