Rusia a încheiat mobilizarea parțială. Mesajul lui Vladimir Putin pentru cei trimiși în prima linie

Rusia a încheiat mobilizarea parțială. Mesajul lui Vladimir Putin pentru cei trimiși în prima linie Sursa: The Times

Rusia a finalizat campania de mobilizare parțială pe care a decretat-o Vladimir Putin în urmă cu o lună. Conform informațiilor furnizate de ministerul Apărării de la Moscova, aproape o treime dintre noii recruți au ajuns deja în Ucraina, în prima linie. Campania de mobilizare a provocat un val masiv de emigrație, dar și numeroase proteste în mai multe orașe din țară.

Ministrul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, l-a informat pe Vladimir Putin, în cadrul unei reuniuni, că a încheiat campania de mobilizare parțială a recruților pentru frontul din Ucraina. Oficialul a mai spus, în acest context, că aproape o treime dintre rezerviști, 82.000, au ajuns deja pe front și participă la lupte. Aproximativ jumătate dintre rezerviştii trimişi în Ucraina, a mai transmis ministrul Șoigu, au fost desfăşuraţi în unităţi militare combatante, iar ceilalţi sunt în continuare în instrucţie în zona de conflict.

„Nu este prevăzută nicio sarcină suplimentară”, a adăugat ministrul

El a promis că nu se are în vedere vreo altă mobilizare în perioada următoare, dar a adăugat că vor fi recrutaţi în continuare voluntari şi soldaţi pe bază de contract.

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul său, Vladimir Putin le-a mulțumit noilor recruți, deși marea majoritate a acestora au fost luați cu forța, nedorind să participe la un război pe care îl consideră pierdut.

„Doresc să le mulţumesc tuturor celor care au intrat în rândurile forţelor armate. Mulţumesc pentru această loialitate faţă de datorie, pentru acest patriotism”, a reacţionat  Vladimir Putin.

Ministerul Apărării, despre mobilizarea din Republica Moldova: „Nu este stare de asediu”

Sursa foto: twitter

Serghei Șoigu dă asigurări că a rezolvat problema echipamentului

În fața șefului de la Kremlin. ministrul Șoigu a susținut că au fost „soluţionate” şi problemele de echipare a rezerviştilor. Declarațiile sale au în vedere mai multe informații apărute pe rețelele de socializare, conform cărora, noii recruți primesc arme vechi, nefuncționale și echipament de proastă calitate. Mai mult, în filmele postate pe internet, noii recruți sunt sfătuiți de oficialii centrelor de recrutare să-și cumpere singuri echipamentul și cele necesare unui soldat combatant. Aceasta deoarece stocurile armatei sunt goale.

De altfel, în ultimele săptămâni, oficialii de la Kiev au prezentat mai multe informații legate de noii soldați, aruncați în luptă de Rusia, fără o minimă pregătire și cu echipament de proastă calitate. O parte dintre aceștia s-au predat și sunt prizonieri în Ucraina, însă mulți au fost uciși în acțiune, în timpul luptelor.

Rusia încearcă să facă față contraofensivei

Vladimir Putin a decretat campania de mobilizare în contextul contraofensivei declanșate de Ucraina pe mai multe fronturi pentru a recupera controlul asupra teritoriilor ocupate.

Situația armatei ruse a devenit delicată după ce Kievul a introdus în luptă rezerve umane şi echipamente militare, inclusiv arme furnizate de ţările occidentale, care au creat o situaţie de superioritate pentru armata ucraineană. Astfel, a reușit o serie de victorii, pe mai multe linii de înaintare, provocând, în multe locuri, retrageri dezordonate ale trupelor ruse. Oficialii de la Moscova au afirmat că au avut nevoie de rezervișii trimiși în prima linie, pentru a susține un război care se întinde pe un front de peste 1.000 de kilometri.

Și, cu toate că operațiunile ofensive ale Ucrainei par să mai încetinească, trupele sale au continuat să avanseze în provincia Lugansk din estul ţării. Aceasta în vreme ce în provincia vecină, Doneţk, apărarea Kievului a respins mai multe atacuri ale mercenarilor Wagner, potrivit Kievului.

În acest timp este aşteptată o contraofensivă ucraineană majoră în regiunea sudică Herson, de unde trupele ruse au evacuat populaţia de pe malul drept al râului Nipru.