Rusia a împărțit lumea în două. Ce consecințe vor suporta țările considerate a fi „neprietenoase”

Rusia a împărțit lumea în două. Ce consecințe vor suporta țările considerate a fi „neprietenoase” Sursa foto: Arhivă EVZ

Rusia va vinde gaze naturale și petrol după o nouă schemă. Plata va fi încasată diferit, conform unei decizii luate în Duma de Stat, în funcție de țările care sunt prietenoase sau nu cu regimul de la Moscova.

Reprezentanții Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului din Rusia, au decis, joi, ce politică vor adopta față de țările „prietenoase” și cum vor acționa față de cele „neprietenoase”.

Decizia pe care au luat-o, astăzi, reprezentanții Dumei de Stat

Paval Zavalnîi, președintele Comisiei pentru Energie din Duma de Stat, a anunțat că în cazul țărilor „neprietenoase” față de Rusia, Moscova va accepta plăți în ruble și aur pentru petrol și gaze naturale. Decizia deputaților vine după ce președintele Vladimir Putin a dat ordin, miercuri, celor de la Gazprom, cea mai mare companie energetică din Rusia, să încaseze plățile pentru gaze naturale în ruble de la „țările neprietenoase”.

„Furnizăm resurse reale, acest lucru (convertirea contractelor în ruble) nu va afecta numai gazul. La început gazul, apoi și alte resurse, atât energetice, cât și minerale, în comerțul cu țările occidentale”, a afirmat Zavalnîi. Cel care a mai spus că, la polul opus, „țările neprietenoase” vor putea plăti și în aur, nu doar ruble.

În ceea ce privește „țările prietene” precum China sau Turcia, care nu s-au aliniat sancțiunilor adoptate de Occident și alte state din jurul lumii împotriva Rusiei, acestea vor putea plăti livrările în moneda națională sau chiar bitcoin, potrivit lui Zavalnîi.

Tratament diferit pentru țările prietenoase și pentru cele neprietenoase

„Noi de mult propunem Chinei – și s-au luat astfel de măsuri – trecerea la decontări în monede naționale – pentru ruble și yuani. În consecință, cu Turcia va fi liră și ruble. La fel cu Serbia, care este moneda (n.r. deputatul a părut să nu știe că este vorba de dinar) plus ruble”, a explicat el.

„Dacă există bitcoini, vom tranzacționa cu bitcoini. Aceasta este o practică absolut normală”, a mai anunțat oficialul rus.

Vladimir Putin a spus la mijlocul acestei săptămâni că a dat un termen de o săptămână Băncii Centrale a Rusiei și guvernului pentru a stabili procedura de cumpărare a rublelor pe piața internă de către cumpărătorii de gaz rusesc.

Serbia, țară care a anunțat că nu va impune sancțiuni împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina, a declarat deja că această decizie îi va crea probleme în ceea ce privește plățile.

 

Ne puteți urmări și pe Google News