Rusia a emis un ordin judecătoresc prin care cere Wikipedia să elimine informațiile despre războiul din Ucraina

Rusia a emis un ordin judecătoresc prin care cere Wikipedia să elimine informațiile despre războiul din Ucraina

Wikipedia a depus un recurs împotriva deciziei unei instanțe din Moscova care a ordonat site-ului web să elimine informațiile „interzise” despre războiul din Ucraina.

Fundația Wikimedia – care deține Wikipedia – a declarat că eliminarea informațiilor ar „constitui o încălcare a drepturilor oamenilor la libera exprimare și accesul la cunoaștere”. Ea a depus recurs pe 6 iunie. Acesta a mai spus că, deși site-ul său web funcționează în interiorul Rusiei, țara nu are jurisdicție asupra enciclopediei online a Wikipedia, pe care a descris-o drept o „resursă globală” disponibilă în 300 de limbi. Organizația a adăugat că până acum nu a respectat niciuna dintre cerințele Rusiei de a elimina articolele în cauză.

Atac asupra Wikipedia

Instanța rusă a emis inițial Wikimedia o amendă de 5 milioane de ruble (88.000 de dolari) pentru că a refuzat să elimine ceea ce a numit „informații neadevărate din punct de vedere social” de pe paginile Wikipedia în limba rusă, potrivit presei ruse. Potrivit agenției de presă TASS, procurorii ruși au numit site-ul un instrument pentru „atacuri informaționale neîntrerupte” asupra Rusiei și pentru sentimentul inechitabil anti-rus.

Wikimedia a spus că unele dintre articolele pe care instanța a contestat-o ​​includ „Masacrul de la Bucha”, „Invazia rusă a Ucrainei” și „Bătălia pentru Kiev”, toate despre care organizația a spus că ar conține „cunoștințe bazate pe fapte”. „Blocarea accesului la Wikipedia în Rusia ar interzice accesul a peste 145 de milioane de oameni la această resursă de informații vitale”, a spus Wikimedia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cererile Rusiei vin după ce președintele Vladimir Putin a semnat în martie noi legi de „dezinformare” care permit autorităților să pedepsească pe oricine care împărtășește informații false despre război cu până la 15 ani de închisoare sau amenzi de până la 5 milioane de ruble, ceea ce a fost echivalentul a aproximativ 44.000 de dolari la acea vreme.

Stephen LaPorte, consilier general asociat la Fundația Wikimedia, a declarat organizației că decizia instanței arată o diferență între „cunoștințele verificate, bine furnizate” ale Wikipedia și definiția guvernului rus a dezinformării. „Guvernul vizează informații care sunt vitale pentru viața oamenilor într-o perioadă de criză”, a spus el. „Îndemnăm instanța să reconsidere în favoarea drepturilor fiecăruia la acces la cunoaștere și la libera exprimare”.

Cine este de vină

Verificarea faptelor Wikipedia este open-source, ceea ce înseamnă că articolele sale sunt editate și verificate de sute de mii de voluntari. Rusia a purtat un război împotriva informațiilor despre invazia sa în Ucraina încă de când trupele sale au avansat în națiune, întrerupând accesul Rusiei la majoritatea platformelor de social media și a canalelor de știri.

Acesta a numit invazia o „operațiune militară specială” despre care spune că are ca scop eliberarea separatiștilor persecutați din regiunea Donbas. Mai recent, în discursul său de Ziua Victoriei din mai, Putin a spus că războiul face parte dintr-un efort mai amplu al Rusiei de a sfida SUA, dând vina pe Occident pentru conflict, potrivit Business Insider.