În Olanda, procurorul șef Fred Westerbeke a anunțat că patru persoane vor fi puse direct sub acuzare pentru rolul jucat în doborârea avionului malaiezian de pasageri MH17 în 2014, deasupra estului separatist al Ucrainei, scrie Deutsche Welle. 

Toate cele 298 de persoane aflate la bord au murit. Cei patru suspecți, a precizat Westerbeke miercuri, la o conferință de presă, sunt cetățenii ruși Serghei Dubinski, Igor Girkin și Oleg Pulatov și ucraineanul Leonid Harcenko și vor fi judecați în Olanda. Mandatele internaționale de arest vor fi emise „miercuri, 19 iunie” a mai declarat Westerbeke.

Totodată, Comisia comună de Investigație a precizat că dovezile probează o linie directă de comandă între Rusia și separatiștii ucraineni. 

Și a prezentat, ca dovezi, o serie de convorbiri telefonice și prin rețele de socializare, între suspecți. Încă din 2016, Comisia a informat că sistemul de rachete Buk, utilizat în atac, venea din Rusia. Aparținea brigadei 53 antiaeriene a armatei ruse, care în 2014 a dus-o în estul Ucrainei și ulterior, a retras-o.

Rusia respinge orice amestec sau responsabilitate pentru accident, dă vina pe Ucraina și Agenția americană de Informații (CIA).

Procurorul olandez Westerbeke a declarat că suspecții se află acum în Rusia, se va cere extrădarea lor dar procesul va avea loc „chiar dacă acuzații nu vor fi în tribunal”.

Unul dintre suspecți, Igor Girkin, fost lider al separatiștilor pro-ruși din estul Ucraiei, a respins acuzațiile: „Nu voi spune mai multe decât că rebelii nu au doborât avionul” a comentat el.

Din Comisia comună de Investigație fac parte anchetatori din Australia, Belgia, Malaiezia, Olanda și Ucraina.
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei Rusiei, Dmitri Peskov, a criticat miercuri ancheta autorităţilor olandeze privind prăbuşirea în Ucraina a unei aeronave a companiei Malaysia Airlines, transmite DPA, informează Agerpres.

Peskov a declarat agenţiei TASS, preluate de DPA, că "Rusia nu a avut ocazia de a participa" la investigaţiile privind cursa MH17.

"Chiar de la început, din primele zile după această tragedie, (Rusia) a dat dovadă de iniţiativă şi a dorit să se alăture anchetei privind această prăbuşire groaznică", a spus purtătorul de cuvânt.

 

Te-ar putea interesa și: