Rusaliile, data de naştere a Bisericii

Rusaliile, data de naştere a Bisericii

La cincizeci de zile după Înviere, Duhul Sfânt a coborât asupra Apostolilor sub forma unor limbi de foc despicate.

Pogorârea Duhului Sfânt -numită şi Rusaliile - este unul din praznicele împărăteşti ale Bisericii Ortodoxe şi cade întotdeauna duminica, de data aceasta pe 3 iunie.

Exact la cincizeci de zile după Sfintele Paşti, de sărbătoarea evreiască numită Pentecost - cincizeci de zile de la sărbătoarea Ieşirii - în timp ce Apostolii şi alţi ucenici ai Domnului Iisus Hristos erau adunaţi împreună în rugăciune, Duhul Sfânt a coborât peste ei sub forma unor "limbi de foc despicate", făcând zgomotul unui vânt puternic şi ei au început să vorbească în limbi pe care nu le cunoşteau. Episodul este descris cu exactitate în Faptele Apostolilor din Noul Testament, capitolul 2: "Şi când a sosit ziua Cincizecimii, erau toţi împreună în acelaşi loc. Şi din cer, fără de veste, s-a făcut un vuiet, ca de suflare de vânt ce vine repede, şi a umplut toată casa unde şedeau ei. Şi li s-au arătat, împărţite, limbi ca de foc şi au şezut pe fiecare dintre ei. Şi s-au umplut toţi de Duhul Sfânt şi au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi. Şi erau în Ierusalim locuitorii Iudei, bărbaţi cucernici, din toate neamurile care sunt sub cer. Şi iscându-se vuietul acela, s-a adunat mulţimea şi s-a tulburat, căci fiecare îi auzea pe ei vorbind în limba sa. Şi erau uimiţi toţi şi se minunau zicând: Iată, nu sunt aceştia care vorbesc toţi galileieni? Şi cum auzim noi fiecare limba noastră, în care ne-am născut?" Se înfiinţează Biserica

Numărul cincizeci, de la cele cincizeci de zile de la Înviere, simbolizează deplinătatea eternă şi cerească, fiind de şapte ori câte şapte plus unu. Din punct de vedere dogmatic, Biserica Ortodoxă consideră Pogorârea Duhului Sfânt drept data la care se formează Biserica. În termeni teologici - drept începutul erei mesianice a Împărăţiei lui Dumnezeu, prezentă în mod mistic în Biserică. În mod tradiţional este considerată începutul Bisericii, una Sfântă, Sobornicească şi Apostolească. Este actul de trecere a lucrării mântuitoare a lui Hristos, din umanitatea Sa în oameni. Duhul Sfant coboară în chipul limbilor de foc peste apostoli, peste fiecare în mod distinct. Tot în acestă zi, pe lângă prăznuirea venirii Duhului Sfânt, se sărbătoreşte şi revelarea Sfintei Treimi, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru creştinii ortodocşi, sărbătoarea Rusaliilor nu este doar o amintire, o retrăire a unui eveniment istoric. Ea este sărbătoarea apartenenţei credincioşilor la Biserică. Ei au trăit Pogorârea Duhului Sfânt în mod tainic la Botez când au primit "pecetea darului Sfântului Duh" prin taina ungerii cu Sfântul Mir.