Greva spontană începută duminică la Tarom a fost soluționată temporar, după intervenția ministrului Ioan Rus. Ieri, însoțitorii de zbor au anulat încă patru zboruri Tarom.
Acţiunea spontană a însoţitorilor de zbor a condus la convocarea unei şedinţe la Ministerul Transporturilor. Ministrul Ioan Rus a mediat întâlnirea dintre conducerea Tarom și reprezentanții sindicali ai echipajelor de zbor, urmând ca, în decursul acestei săptămâni, Corpul de Control să cerceteze situația din cadrul companiei aeriene pentru a verifica dacă există problemele de ordin managerial, sesizate de sindicat. „Vă invit la raționalitate pe toți, pentru a lua împreună măsurile corecte pentru redresarea companiei. Vă îndemn să fiți de 100 de ori mai raționali și de 1000 de ori mai puțin pătimași”, a afirmat ministrul Ioan Rus. Surse din cadrul ministerului au declarat că statul nu poate să intervină asupra deciziilor luate de conducerea Tarom, aceasta având management privat, însă vor fi luate toate măsurile pentru ca pasagerii să nu aibă de suferit. Orarul de zbor va fi respectat până luni, când va avea loc o nouă întâlnire la minister.
Inapți de zbor
Alte patru zboruri au fost anulate ieri, din cauza însoţitorilor de zbor ce au refuzat să urce la bord, la doar o zi după ce piloţii şi copiloţii au protestat spontan invocând probleme de sănătate. În final, pasagerii au fost transferați spre alte zboruri ce au avut mici întârzieri.
Problema afectează toate aeroporturile din România, fiind înregistrate întârzieri şi decalaje în funcţie de anularea zborurilor de la Bucureşti. Se pare că protestul a fost generat de nemulțumiri legate de contractul colectiv de muncă, încheiat pe 4 septembrie. „Nu ni s-a oferit nimic. Practic, în ultimii 8 ani salariile nu au mai fost indexate nici măcar cu inflația. Piloții au renunțat la o serie de drepturi, sacrificii care, am aflat de la patronat, ar putea fi permanentizate. Din ce am înțeles, patronatul dorește să înscrie contractul colectiv la ITM, dar fără avizul nostru”, a declarat pentru EVZ Radu Fleanță, liderul sindicatului piloților de la Tarom. Afirmaţiile liderului sindical sunt completate de cele ale lui Octavian Iosif, prim – vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Aeroporturi, care afirma luni că o parte din piloţii Tarom sunt inapţi de zbor. Totuşi, se pare că o creştere a veniturilor i-ar face să devină apţi, uitând complet de problemele de sănătate ce au apărut brusc.
Soluții pentru pasagerii păgubiți
Tarom a anunțat că pasagerii curselor anulate pot opta pentru modificarea gratuită a datelor de călătorie la aceeaşi clasă a zborului iniţial sau rambursarea biletelor, în cazul zborurilor anulate ori cu întârzieri mai mari de trei ore.