Rulouri de vinete cu carne și sos de roșii la cuptor, o reinterpretare a celebrului karnyarik turcesc, doar că are câteva calorii în minus. Un alt avantaj al acestei rețete este timpul mai scurt de gătire. Este o rețetă ușor de preparat, gata în mai puțin de o oră jumătate.
Rețeta de rulouri de vinete cu carne și sos de roșii la cuptor este una simplă, dar foarte sănătoasă. Este inspirată din celebrul karnyarik turcesc, însă este cu mai puține calorii. Ingredientele sunt accesibile și nu ai nevoie de mai mult de 20 de minute pentru a pregătit totul și a pune preparatul la cuptor.
Lista de ingrediente, pentru șase porții:
- 2 vinete de câte 350 grame
- 350 de grame de carne de vită tocată
- 1 ceapă de mărime medie sau 4 fire de ceapă verde
- 1 ardei iute verde
- 1 ardei roșu (kapia)
- 1 cățel de usturoi
- 1 legătură de pătrunjel verde
- 40 de mililitri de ulei de măsline
- 1 foaie de dafin
- 150 de grame de pastă de roșii
- 450-500 ml de apă fierbinte
- sare și piper negru după gust
- opțional câte un vârf de cuțit de chimion, pul biber și cimbru uscat.
Cum preparăm rulourile de vinete cu carne și sos de roșii la cuptor
Rețeta este una extrem de ușoară, însă iată pașii exacți pe care trebuie să îi urmezi dacă vrei să obții un preparat sănătos, delicios, care va încânta papilele gustative ale întregii familii:
1. Începeți cu pregătirea vinetelor. Este recomandat ca ele să fie cu coajă neagră și lucioasă, ușor prăfuite la atingere. Le spălați, vânturați și apoi îndepărtați codițele. Se taie vinetele pe lungime, în felii de aproximativ 4 mm grosime.
2. Feliile de vinete se așează pe o farfurie și se presară sare. Această etapă este foarte importantă, asta pentru că sarea va elimina lichidul amar din componența vinetelor. Lăsați-le deoparte și treceți la prepararea cărnii.
3. Tocați ceapa mărunt, iar ardeiul kapia cubulețe. Ardeiul iute se toacă cât mai mărunt pentru a nu avea neplăceri atunci când îl găsești în mâncare. Nu uita să toci și legătura de pătrunjel proaspăt.
4. Puneți o tigaie pe foc în care tunați aproximativ două linguri de ulei de măsline, iar peste el puneți legumele tocate. Puneți pune și un vârf de cuțit de sare, apoi amestecați totul. Lăsați legumele să se călească la foc mic, mestecând din când în când.
5. După ce legumele s-au înmuiat, adăugați carnea tocată și amestecați bine. Dați focul la mediu, pentru a căli totul, amestecând continuu. După aproximativ trei minute reduceți focul și adăugați în umplutură pasta de roșii. Lăsați să mai dea un clocot, iar apoi luați tigaie de pe foc și asezonați cu sare și piper. Puteți adăuga și alte condimente, în funcție de preferințe. La final se adaugă pătrunjelul tocat.
6. Când terminați cu umplutura, tamponați feliile de vinete cu hârtie absorbantă. Așezați-le pe o tavă acoperită cu hârtie de copt și stropiți-le cu puțin ulei de măsline. Dați tava la cuptorul preîncălzit la 200 grade Celsius pentru maxim 10 minute. Feliile de vinete nu trebuie să fie rumenite, însă astfel ele devin flexibile.
7. După ce feliile de vinete s-au răcorit, puneți pe fiecare cât 1-2 linguri de umplutură, apoi le rulați înspre interior și le puneți într-o cratiță pentru cuptor. După ce ați terminat acest proces, puneți peste rulouri amestecul făcut din două linguri de pastă de roșii cu 500 mililitri de apă fierbinte. Deasupra puteți adăuga frunze de dafin.
8. Băgați tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ o oră. În acest timp, stropiți de câteva ori rulourile cu sosul din cratiță. Când sunt gata, adăugați pătrunjel tocat deasupra, potrivit rețetei prezentate de Laura Laurențiu.