Daniel Nanu, despre ruleta rusească trăită de Lucescu în Giulești. Calmul unui călugăr budist

Daniel Nanu, despre ruleta rusească trăită de Lucescu în Giulești. Calmul unui călugăr budistMircea Lucescu. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Dinamo Kiev s-a calificat, joi, în play-off-ul Conference League, după o victorie dramatică, la loviturile de departajare, în partida disputată, în Giulești, contra grecilor de la Aris Salonic.

Jurnalistul Daniel Nanu a scris, într-o postare pe Facebook, despre un meci emoționant, care a consemnat calificarea unei echipe - Dinamo Kiev - fără casă, plecată printre străini pentru a disputa meciurile de pe teren propriu, în play-off-ul Conference League.

Daniel Nanu descrie tensiunea uriașă, care a atins punctul culminant la loviturile de departajare. Acolo unde Mircea Lucescu a privit impasibil caruselul reușitelor și ratărilor.

Mircea Lucescu, calm la ruleta rusească a loviturilor de departajare

„LU – CES – CU, LU – CES – CU!” Aseară, pe Noul Giulești, s-a mai scris un capitol din viața și cariera lui Mircea Lucescu. Meciul Dinamo Kiev – Aris Salonic, deși de poveste, transmis de Digi, n-are rost să-l mai povestesc.

După 0-1 la Salonic și 2-1 sub Podul Grant, s-a ajuns la penalty-uri. Cu jucătorii ambelor echipe ținându-se de umeri la centrul terenului și cu ambele bănci de rezerve manifestându-și din plin emoțiile cu fiecare șut, cu fiecare paradă de portar. Cu suporterii, și au fost câteva mii, inclusiv de la Salonic, ținându-și respirația.

Un singur om asista la toate acestea cu calmul unui călugăr budist. Având în spate și în minte mai bine de 40 de ani de antrenorat, Mircea Lucescu a privit ruleta rusească a loviturilor de departajare de parcă asista la un antrenament unde se exersează acest gen ucigător de lovituri.

A rămas la fel de calm și când Parris, propriul jucător a ratat, și când Odubajo, de la Aris, a trimis mingea în peluză și pe Dinamo Kiev în play-off-ul Conference League. O echipă plecată în pribegie, colindând de un an și jumătate Ucraina și Europa precum șoferii de camioane care opresc ici și pleacă dincolo”, a scris jurnalistul.

El a povestit că l-a întâlnit pe Mircea Lucescu în dimineața de dinaintea confruntării Dinamo Kiev - Aris Salonic

„Fiecare succes începe și se termină cu cel mai mic detaliu”, este unul dintre principiile lui Lucescu, ale carierei sale mari. Dinamo Kiev a tras la Crowne Plaza, iar directorul tehnic n-a ales acest hotel doar din prietenie, ci și pentru oaza de verdeață și de liniște pe care George Copos a creat-o aici.

L-am vizitat pe Nea Mircea în dimineața din preziua meciului. Am stat la o cafea lungă de peste o oră. Vorba vine. Am stat eu. El, îngândurat pentru joc, și, la 78 de ani, preocupat de toate. „Emil, ce fac băieții?”. Emil Caras este unul dintre secunzii săi. „Tolea, ți-am trimis lista cu invitații mei pentru bilete”. Apoi, ca pentru sine: „Ar fi culmea să joc în Giulești, iar oamenii care mi-au fost aproape în toți acești ani să nu aibă invitații”.”LU – CES – CU, LU – CES – CU!”, au scandat la final câteva mii de oameni. Iar el i-a salutat și le-a mulțumit cu brațele deschise. Semăna cu Russell Crowe în „Gladiatorul”, scena dinaintea luptei decisive a celebrului film.

„LU – CES – CU!”, așa scandau suporterii Corvinului în vara lui 1979, o vreme în care aveai voie să scandezi doar numele iubitului conducător. În fața blocului muncitoresc de pe Aleea Florilor, fanii de la Hunedoara i-au cerut lui Lucescu să nu plece. Anul trecut, când a izbucnit războiul, reporterii de peste tot l-au sunat pe Mircea Lucescu întrebându-l când pleacă de la Dinamo Kiev. „De ce să plec? N-am cedat niciodată”.