Ruleta rusească a lui Sputnik V. Rusia bate obrazul Agenţiei Europene a Medicamentului

Ruleta rusească a lui Sputnik V. Rusia bate obrazul Agenţiei Europene a Medicamentului

Evitat până de curând de multe țări, vaccinul anti-COVID-19 Sputnik V, dezvoltat de ruși, a declanșat un mic conflict internațional.

Ruleta rusească a vaccinului Sputnik V! Dezvoltatorii vaccinului rusesc Sputnik V au cerut public scuze de la Agenţia Europeană a Medicamentului. Anterior un oficial al agenției a comparat autorizarea vaccinului cu ruleta rusească, scrie Digi24.

Șefa EMA: „Se poate compara puţin cu ruleta rusească. Avem nevoie de documente pe care să le putem examina”

Șefa Consiliului de administraţie al EMA, Christa Wirthumer-Hoche, a declarat duminică, într-un talk show, că a sfătuit a sfătuit ţările UE să nu acorde Sputnik V o autorizaţie naţională de urgenţă. Cel puțin până când producătorul nu oferă documentația completă a serului.

„Se poate compara puţin cu ruleta rusească. Avem nevoie de documente pe care să le putem examina. Deocamdată nu avem date despre efectele secundare la persoanele vaccinate. Suntem în necunoscut. De aceea recomand cu tărie să nu eliberăm o autorizaţie naţioanlă de urgenţă”, a declarat Christa Wirthumer-Hoche, citată de Le Figaro.

„Cerem să primim scuze publice de la Christa Wirthumer-Hoche pentru comentariile sale negative asupra statelor UE care aprobă Sputnik V”, a scris Centrul Național Gamaleya, pe contul de Twitter Sputnik V.„Comentariile sale ridică întrebări serioase cu privire la posibile interferenţe politice în revizuirea în curs a EMA”, au mai precizat producătorii. Ei au adăugat că vaccinul a fost deja aprobat de 46 de ţări.

Rușii sunt gata să ofere Sputnik V pentru 50 de milioane de europeni

După acest anunţ, autorităţile ruse s-au declarat gata să ofere vaccinuri pentru 50 de milioane de europeni din iunie. „Vom putea avea Sputnik V pe piaţă în viitor. Însă după ce vom examina datele necesare bazate pe standardele europene de control al calităţii şi eficienţei”, a specificat un reprezentant EMA.

Citește și Capcanele vaccinului rusesc Sputnik. Arma secretă a lui Putin

Sputnik V a fost deja aprobat sau este în curs de aprobare în 3 state membre ale UE - Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă. Oficialii UE au declarat că Bruxelles-ul ar putea începe negocierile cu un producător de vaccinuri dacă cel puţin 4 ţări membre o solicită.

Sputnik V are o eficacitate de 91,6% în formele simptomatice, dar „nu are transparență”

Presa franceză reamintește că SputnikV a fost primit inițial cu scepticism în Europa occidentală. I s-a reproșat faptul că a fost dezvoltat în grabă și fără mare transparenţă, după cum nota Le Figaro. Între timp însă. vaccinul rus pare să fi convins experții. O aprobare a apărut în revista specializată “The Lancet”, la 2 februarie. Cercetătorii studiului din prestigioasa revistă de știință au explicat că SputnikV are o eficacitate de 91,6% împotriva formelor simptomatice ale Covid-19. “Rezultatele raportate de experți sunt clare. Principiul științific al acestui vaccin este demonstrat”, au estimat profesorii britanici Ian Jones și Polly Roy, într-un comentariu la rezultatele studiului.

 

Ne puteți urmări și pe Google News