Rudy Giuliani este anchetat în SUA, pentru scrisoarea pe care i-a trimis-o președintelui Iohannis în 2018
- Nicolae Comănescu
- 19 mai 2021, 06:01
Rudy Giuliani trebuie să dea explicații după ce a trimis o scrisoare către președintele României, Klaus Iohannis, în care vorbea despre acțiunile în forță ale DNA.
Rudy Giuliani, fost procuror, primar al orașului New York, este anchetat de Departamentul de Justiție din Satele Unite ale Americii (SUA). Cel care îl reprezintă, ca avocat, în Justiție, pe fostul președinte Donald Trump, este cercetat pentru că, în 2018, i-a trimis o scrisoare lui Klaus Iohannis.
Rudy Giuliani, scrisoare adresată în 2018 lui Klaus Iohannis, subiectul fiind legat de DNA
El a condamnat acțiunile abuzive ale Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și a cerut amnistierea condamnaților pentru fapte de corupție. Giuliani a trimis scrisoarea în numele grupului Freeh, o firmă de consultanță fondată de fostul director FBI, Louis Freeh, care l-a plătit să lucreze în România, potrivit informațiilor obținute de cei de la politico.com.
„Acest prejudiciu afectează negativ, în mod direct, cursul investiţiilor străine directe în România, deoarece niciun investitor raţional nu ar investi într-un loc în care domnia legii şi sistemul legal fac subiect al manipulării făcute de cei de la putere”, spunea Giuliani, în scrisoarea respectivă.
Giuliani a spus că „nu a reprezentat niciodată un cetățean străin”
Nu se știe suma pe care a primit-o Giuliani, în 2018, pentru a-i adresa liderului de la Cotroceni scrisoarea respectivă. Un purtător de cuvânt al președintelui român a declarat pentru sursa citată că șeful statului nu a răspuns vreodată la scrisoare primită de la fostul primar al New York-ului.
Giuliani a spus că „nu a reprezentat niciodată un cetățean străin” și a mai precizat că, în contractele sale, este menționat faptul că nu va face lobby pentru entitățile străine și nici nu le va reprezenta. Firma de consultanță Frreh a avut o legătură și cu Gabriel „Puiu” Popoviciu, omul de afaceri care a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru fraudă în zona afacerilor imobiliare.
Acesta a angajat compania respectivă în anul 2016, pentru a verifica probele deținute de autorități împotriva sa. Grupul Freeh a constatat „numeroase deficiențe de fapt și de drept” în cazul legal care a condus la condamnarea sa.