Regimul taxelor de drum se modifică. Cât va costa rovinieta

Regimul taxelor de drum se modifică. Cât va costa rovinieta Rovinieta. Sursa foto: dailydriven.ro

Sistemul pentru taxele de drum se va modifica de la 1 ianuarie 2026. Vechea rovinietă se va aplica numai vehiculelor ușoare, de până la 3,5 tone, iar șoferii vor fi nevoiți să plătească mai mult.

Rovinieta. Legea care urmează să reglementeze, din 2026, noua taxare a folosirii drumurilor publice a fost oficializată recent. Vechea rovinietă se va aplica numai vehiculelor ușoare, de până la 3,5 tone. Șoferii vor plăti în funcție de categoria mașinii, clasa de poluare a acesteia și durata de folosire a drumurilor publice. Pentru vehiculele grele se va introduce un nou concept, TollRo, care presupune că taxarea se face prin înmulțirea numărului de kilometri parcurși cu valoarea unitară a TollRo.

Noul sistem pentru taxe de drum din 2026

Noul sistem pentru taxele de drum, care urmează să fie aplicat de la 1 ianuarie 2026, se găsește în Legea 226/2023. Documentul face distincție între „vehicule ușoare” și „vehicule grele”, fapt care se va reflecta în modul în care va fi taxată circulația lor pe drumurile publice. Autoturismele și alte vehicule ușoare vor plăti și pentru gradul de poluare, iar vehiculele grele - ”la kilometru”.

Noul regim legal are la bază principiul ”„oluatorul plătește” și este o consecință a obligațiilor asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență, la capitolul „transport sustenabil”. În prezentm toate automobilele care circulă pe drumurile publice din România sunt obligate să plătească rovinieta, diferențierea la tarifare fiind determinată exclusiv de categoria vehiculului.

Ne puteți urmări și pe Google News
masini

Sursă foto: Arhivă EVZ

Rovinieta, doar pentru vehicule de până la 3,5 tone

Din 2026, rovinieta se va aplica vehiculelor cu o masă totală mai mică sau egală cu 3,5 tone, indiferent de destinația acestora - de transport persoane sau mărfuri ori mixt. Pe lângă categoria vehiculului (existentă și acum), vor fi introduse drept criterii de diferențiere clasa de emisii poluante în care este încadrat și durata de parcurs (care include perioada de deplasare, precum și pe cea de staționare). Practic, prețul rovinietei va deveni direct proporțional cu nivelul de poluare al autoturismului.

Masini, Uniunea Europeană

Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Rovinieta va putea fi achiziționată pentru zece zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni, iar nivelul acesteia va fi stabilit prin ordin al Ministerului Transporturilor. În momentul de față, rovinieta poate fi plătită pentru una, șapte, 30, 90 de zile sau pentru un an și se aplică tuturor vehiculelor, indiferent de specificul ori caracteristicile tehnice pe care le au acestea.

Amenzi mari pentru cei care nu plătesc rovinieta

Neplata rovinietei este contravenție, iar amenda aferentă va fi cuprinsă între minim dublul valorii anuale a acestui tarif și un maxim care reprezintă de patru ori contravaloarea anuală a rovinietei, potrivit avocat.net.