Roșiile din piețele și tarabele din Capitală se cumpără ca pâine caldă, însă nimeni nu poate verifica dacă ele sunt românești. Directorul general ICA a confirmat că, în România, nu putem verifica, din punct de vedere științific, acest aspect.
În piețele și tarabele din țară au început să apară roșiile; sunt printre cele mai căutate legume, în această perioadă. Comercianții susțin că ele sunt românești, nu sunt aduse din străinătate.
În piețele din București, roșiile se vând ca pâine caldă. Clienții plătesc și câte 50 de lei pentru o pungă plină de roșii. Prețul aproximativ ar fi de 13 lei/kg.
Potrivit afirmațiilor comercianților, legumele în cauză ar fi românești, produse pe câmpurile din țară, însă în România nu există metode științifice disponibile pentru verificarea acestui aspect.
Șeful ICA: Nu se poate verifica dacă roșiile sunt românești
Directorul general al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Alexandru Cîrîc, semnalizează că, în România, nu se pot efectua demersuri pentru a stabili dacă, într-adevăr, legumele sunt autohtone sau produse în străinătate.
"Nici din punct de vedere ştiinţific, nici din punct de vedere al omului de rând nu putem determina în mod uzual aceste lucru. Metoda ar exista prin RMN dar nu există baze de date, în Romania, în acest sens, deci nu putem determina", a spus directorul general ICA, Alexandru Cîrîc, pentru Antena 3.
Roșiile de cauciuc omoară consumatorii
Mai există, oare, semințe românești, soiuri populare, roșii adevărate, produse pe terenul românesc? Și dacă da, care sunt șansele comercializării lor în piețele din țară?
Într-un interviu pentru EVZ, Dorel Hoza, prof. universitar. dr. și decan al Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, a comentat situația în cauză.
„Se mai găsesc, greu, dar se găsesc. Știți de ce nu sunt pe piață aceste tomate de calitate, cu gust, cu aromă? Pentru că sunt perisabile. Nu se păstrează mult timp, comparativ cu hibrizii noi, mult mai tari, care durează două săptămâni. S-a mers pe latura comercială, de rezistență. Cei care produc roșii pentru vânzare, păstrează pentru ei, în grădina familială, tomatele cu gust despre care vorbeați. Noi am avut în 2018, aici, la Facultate, un concurs cu degustare. Au venit vreo 20-30 de producători cu soiuri diferite, toate locale, tradiționale, mai mari, mai mici, dar absolut toate cu gust, cu aromă. Roșii adevărate!”, a explicat profesorul Dorel Hoza.
Procesul de comercializare a legumelor în cauză este dificil însă. "Cheltuiești mai mulți bani, așadar prețul lor e mai ridicat, în condițiile în care aspectul comercial nu-i tocmai arătos. Avem nevoie de informație, de educație în acest sens", a subliniat profesorul.
Statul român a importat, anul trecut, peste 16.000 de tone de roşii, cu 17% mai mult faţă de anul precedent, potrivit datelor Eurostat. Valoarea importurilor de tomate a ajuns la aproape 29 de milioane de euro anul trecut.