Roșiile noastre iau drumul Germaniei. De bune ce sunt

Roșiile noastre iau drumul Germaniei. De bune ce sunt

Agricultorii din Alba sunt printre puținii din țară care nu au renunțat la seminţele şi răsadurile autohtone de tomate, astfel încât continuă să cultive roșii cu gust extraordinar, apreciate de românii răspândiți departe de casă, prin toată Europa.

Roșiile de Micești, de Șard, de Ighiu sau Bărăbanț au ajuns și pe mesele românilor din străinătate.

”De trei ori le-am trimis în această vară copiilor, în Germania. Câte o lădiță, să nu se strice. Ei spun că sunt extraordinar de gustoase și că nu găsesc acolo așa ceva. Au mâncat și prietenii lor și la fel spun, că nu se compară cu ce cumpără ei acolo, chiar dacă zic că sunt bio” spune Maria, gospodin[ din Alba Iulia, mama a doi tineri stabiliți în Germania, aproape de München.

Un microbuz cu remorcă pleacă săptămânal din Sebeș spre Germania, cu pachete în care se află mici, zacuscă, vinete, brânză telemea și, bineînțeles, roșii produse în județul Alba.

Încărcate cu lădițe cu roșii pleacă și microbuzele de transport a pachetelor pentru românii din Irlanda. Părinții plătesc un euro pe kilogram la transport, iar copiii așteaptă nerăbdători la Dublin, roșiile de Alba. De altfel, transportatorii au prins ideea din zbor și vând în capitala Irlandei roșii la prețul de 8-10 euro kilogramul, celor cărora nu mai are cine să le mai trimită asemenea bunătăți.

”La prima vedere pare un moft, roșii, zacuscă, brânză din România… Așa e când le ai tot timpul, dar pentru noi e mai mult de atât, este gustul de acasă. Este mai mult decât legumele bio pe care le cumpărăm de aici și care nu au gust, deși sunt produse după nu știu ce standarde”, spune Iulian, beneficiarul unei lădițe trimise de mama sa din Alba Iulia, tocmai într-un mic orășel din apropiere de München.

Ne puteți urmări și pe Google News