Evenimentul Zilei > EVZ Special > Röntgen face invizibilul vizibil, dar descoperirea îl ucide pe asistentul lui Edison
Röntgen face invizibilul vizibil, dar descoperirea îl ucide pe asistentul lui Edison

Röntgen face invizibilul vizibil, dar descoperirea îl ucide pe asistentul lui Edison

Fizicianul german Wilhelm Conrad Röntgen (1845-1923) devine, pe 8 noiembrie 1895, prima persoană care a observat razele X, un progres științific uriaș de care au beneficiat în cele din urmă multe domenii, mai ales medicina, făcând invizibilul vizibil.

Descoperirea lui Röntgen a avut loc accidental în laboratorul său din Wurzburg, Germania, unde testa dacă razele catodice pot trece prin sticlă. când a observat o strălucire provenind dintr-un ecran din apropiere.

El a numit razele care au cauzat această strălucire X din cauza naturii lor necunoscute.

Razele X sunt unde de energie electromagnetică care acționează similar cu razele de lumină, dar la lungimi de undă de aproximativ 1.000 de ori mai scurte decât cele ale luminii.

Röntgen s-a închis în laboratorul său și a efectuat o serie de experimente pentru a înțelege mai bine descoperirea sa. El a aflat că razele X penetrează carnea umană, dar nu substanțe cu densitate mai mare, cum ar fi osul sau plumbul și că pot fi fotografiate.

Descoperirea lui Röntgen a fost etichetată ca un miracol medical, iar razele X au devenit în curând un instrument important de diagnostic în medicină, permițând medicilor să vadă în corpul uman, pentru prima dată fără intervenție chirurgicală.

În 1897, razele X au fost folosite întâia oară pe un câmp de luptă în timpul războiului balcanic, pentru a găsi gloanțe și oase rupte în interiorul pacienților.

Oamenii de știință și-au dat seama rapid de beneficiile razelor X, dar au ajuns să înțeleagă mai lent efectele nocive ale radiațiilor.

Inițial, se credea că razele X trec prin carne la fel de inofensiv ca lumina. Cu toate acestea, în câțiva ani, cercetătorii au început să raporteze cazuri de arsuri și leziuni ale pielii după expunerea la raze X, iar în 1904, asistentul lui Thomas Edison, Clarence Dally, care a lucrat intens cu raze X, a murit de cancer de piele.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul istoric