Romul, moneda de schimb a piraților. Rețeta unei băuturi legendare

Romul, moneda de schimb a piraților. Rețeta unei băuturi legendare

Romul este băutura alcoolică ce ne poartă cu gândul la pirații care, împânzeau apele mărilor și oceanelor, și care se îndeletniceau cu contrabanda și furturile de pe corăbiile care le apăreau în cale.

Materia primă care stă la baza producerii romului este trestia de zahăr, care prin fermentare și apoi prin distilare se obține o băutură alcoolică a cărei tărie poate ajunge chiar și la 90 de grade. Alcoolul incolor obţinut este supus învechirii în butoaie (de obicei de stejar), astfel romul căpătând culoarea specifică.

Atestarea primei distilării care producea rom datează din secolul al XVII-lea, în Caraibe.

Romul a avut un rol foarte mare în perioada anilor 1600-1700, la începuturile dezvoltării coloniilor nord-americane.

După ce insula Jamaica a fost capturată de britanici în anul 1655, aceștia înlocuiesc obișnuitul brandy, care era inclus în rația marinarilor, cu romul.

Cu timpul romul a devenit atât de popular, încât timp de aproape 100 de ani era folosit și ca monedã de schimb în cadrul comerţului cu sclavi.

Cum materia primă era melasa, obținuță prin fermentarea trestiei de zahăr adusă din Asia, a apărut un aşa-zisul „triunghi al sclavilor”.

De fapt, melasa era dusã în Noua Anglie şi schimbatã pe rom. Romul era dus în Africa şi dat pe sclavi. Sclavii erau duşi în Caraibe cu milioanele pentru a lucra pe plantaţiile de zahãr.

Popularitatea romului a devenit atât de mare încât George Washington a comandat ca la petrecerea dată în cinstea alegerii sale ca prim preşedinte al SUA (în 1789), aprovizionarea să cuprindă neapărat un butoi cu rom din Barbados.

Cea mai cunoscută țară unde romul a fost ridicat la rangul de mândrie naţională a fost Cuba. De aici romul era exportat în multe țări ale lumii.

În perioada prohibiției din SUA a înflorit o afacere ilegală foarte profitabilă, contrabana cu rom. Traseul pe care se organizau adevărate expediții de transport ale romului adus din Cuba a fost numit Rum Trail (Drumul romului).

După locul unde era produs, romul avea un gust mai pronunțat în coloniile engleze și mai rafinat, mai savuros dacă era produs în Cuba.

În prezent se fabrică mai multe tipuri de rom, după cum urmează: Romul light, Romul gold, Romul maturat, Romul dark, Rhum Agricol, Cachaça, Romul aromat

O rețetă cumoscută în toată lumea este cunoscută sub numele de Cuba Libre.

Pentru prepararea acestei băuturi este nevoie de următoarele ingrediente: 4 cuburi de gheaţã, 50 ml. de rom, 100 ml. de cola rece şi sucul de la o lămâie verde

Ne puteți urmări și pe Google News