România se înzestrează cu rachete de ultimă generație. Contractul depășește 420 milioane de lei
- Cristian Raducanu
- 18 februarie 2024, 21:35
Compania națională Romtehnica a semnat un acord-cadru pe o perioadă de patru ani pentru achiziționarea rachetelor de ultimă generație Spike ER2. Valoarea contractului se ridică la peste 426 de milioane de lei.
Compania Națională Romtehnica, administrată de Ministerul Apărării Naționale, a semnat un acord-cadru pentru o perioadă de patru ani pentru achiziționarea rachetelor antitanc.
Romtehica funcționează ca interfață între industria românească de apărare și partenerii externi. Valoarea acordului a fost estimată la peste 426 milioane de lei cu TVA.
Romtehnica, achiziții în valoare de peste 426 de milioane de lei
Acordul-cadru a fost încheiat cu Eurospike GmbH, un joint-venture între producătorii germani de armament Diehl Defence, Rheinmetall Defece Electronics și o subsidiară a Rafael Advanced Defense Systems. Potrivit înțelegerii, furnizorul va livra rachete de tip Spike LR2, generație a 5-a construite de israelienii Rafael Advanced Systems.
Trebuie menționat că, acordul cadru a fost semnat de compania națională Romtehnica în urma negocierilor directe, fără a fi publicare prealabilă. Legislația în vigoare permite în anumite condiții achiziția echipamentelor militare fără publicare anterioară.
Acord-cadru fără publicare prealabilă
Israel a folosit pentru prima dată o versiune mai veche a rachetelor Spike în războiul din 1982, împotriva Libanului. De asemenea, IDF, armata regulată a Israelului, le utilizează și astăzi în conflictul din Gaza. Un alt aspect care merită precizat constă în faptul că peste 40 de state au comandat rachetele Spike.
Romtehnica a semnat acordul-cadru în numele Unității Militare 01144 din Roman, Neamț, unde funcționează Baza 3 Logistică ”Zargidava”. La finalul anului 2018, compania românescă a mai achiziționat de la Rafael Avanced Defense Systems, rachete Spike ER. Rachete necesare pentru echiparea elicopterelor IAR-30 SOCAT. Valoarea acordului de atunci a fost de aproximativ 300 de milioane de lei plus TVA, potrivit Profit.ro.
Romtehnica a motivat decizia de a achiziționa rachetele Spike ER2 fără publicare prealabilă „din motive tehnice sau pentru motive legate de protecția unor drepturi de exclusivitate. Contractul de achiziție publică poate fi atribuit numai unui anumit operator economic″ și ″este necesară achiziționarea de la furnizorul inițial a unor cantități suplimentare de produse destinate înlocuirii parțiale sau extinderii echipamentelor/instalațiilor livrate anterior.
Iar schimbarea furnizorului inițial ar pune autoritatea contractantă în situația de a achiziționa produse care, datorită caracteristicilor tehnice diferite de cele deja existente, determină incompatibilități sau dificultăți tehnice sporite de operare și întreținere″, precizează Romtehnica.