Romii vor avea o platformă online destinată dialogului

Romii vor avea o platformă online destinată dialogului

Ministerul Fondurilor Europene prin Punctul Național de Contact pentru Romi, a lansat astăzi, de Ziua Internațională a Minorităților, o platformă de bune practici pentru romi. Trebuie amintit faptul că România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare comunitate de romi.

Platforma Națională de Bune Practici pentru Romi care a fost lansată astăzi la Ministerul Fondurilor Europene, are drept scop diminuarea problemelor de comunicare dintre romi, dar și facilitarea și consolidarea dialogului între autoritățile locale și cele naționale, comunitățile de romi și membrii comunității rome.

„Așa ceva nu s-a mai făcut în țară. Noi ne chinuim de vreo 4 sau 5 ani să o punem în mișcare. Populația romă din țară nu numai că este și foarte numeroasă, dar este și foarte diversă. În general se discută despre cât de rău ne-am descurcat în rezolvarea problemeleor de incluziune, ceea ce bună parte este adevărat, dar nu este în totalitate. Ducem o lipsă de comunicare atât cu societatea civilă, cu mass-media... există Birouri Județene pentru Romi în fiecare Prefectură din țară, există astfel de birouri la nivelul autorităților locale, consilier romi, experți, mediatori școlari, ceea ce reprezintă o mobilizare destul de puternică de capital uman. Acest proiect are obiectiv tocmai acest lucru – de a crea un spațiu de comunicare pentru acești oameni, utilă pentru ei, pentru a face schimb de informații, dar ne va fi utilă și nouă mai ales să putem avea în timp real o imagine cât mai clară asupra ce se întâmplă în țară”, a declarat Dinu Adam, consilier la Cabinetul Secretarului de Stat Carmen Moraru.

În cadrul proiectului se vor organiza douî serii de ateliere care vor avea loc în fiecare dintre cele opt regiuni ale României, cu scopul de a facilita și consolida dialogul între autoritățile locale, comunitățile de romi și membrii acesteia, prin reuniurea actorilor implicați în activități direcționate și către comunitățile de romi și consolidarea relațiilor de colaborare dintre aceștia, spun organizatotii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atelierele vor fi susținute de formatori autorizați, de etnie romă, cu experiență în domeniu. În prima serie de ateliere se va identifica nevoile comunităților rome și problemele cu care se confruntă, iar în a doua serie de ateliere vor oferi modele de intervenție adaptate nevoilor specifice identificate în domenii precum sănătate, educație, locuință și ocuparea forței de muncă.

În cadrul fiecărei serii de ateliere, pe nivelul celor opt Regiuni, vor aprticipa minim 160 de persoane care provin din comunitățile de romi, ONG-uri și reprezentanți ai autorităților locale, regionale și naționale.

Totodată, acest proiect își mai propune ca 500 de persoane să acceseze platforma de comunicare și cooperare.

Implementarea proiectului va conduce la următoarele rezultate, după cum precizează oinițiatorii:

Îmbunătățirea comunicării și cooperării între actorii implicați în proiect în cea ce privește implementarea Strategiei Guvernului României de Incluziune a Cetățenilor Români aparținând Minorității Rome 2015-2020

Îmbunătățirea capacității de organziare a Punctului Național de Contact pentru Romi, prin contractarea a două persoane pe durata proiectului

Îndepărtarea barierelor de comunicare dintre actorii membrilor comunităților de romi, ONG-uri și autoritățile locale, regionale și naționale

Valoarea proiectului este de 65.000 de euro, iar 61.749 de euro este finanțat de Comisia Europeană.