Romanul Trezirea - „otrăvitor” și „morbid” - un subiect tabu legat de conditia femeii de ieri și de azi

Romanul Trezirea - „otrăvitor” și „morbid” - un subiect tabu legat de conditia femeii de ieri și de azi

Romanul Trezirea de Kate Chopin - un roman disprețuit în momentul publicării, dar extrem de apreciat în zilele noastre, își face apariția în colecția RAO Clasic.

Romanul Trezirea de Kate Chopin. Autoare de povestiri şi romane, Kate Chopin (1850‑1904) a fost aspru criticată de contemporani pentru încăpăţânarea de a scrie despre un subiect tabu, respectiv dorinţa femeii de a fi percepută drept o fiinţă cu visuri şi dorinţe proprii, nu doar un obiect posedat de soţ sau tată.

Considerat la data apariţiei drept un roman „otrăvitor“ şi „morbid“, Trezirea este lăudat astăzi pentru curajul autoarei de a aborda teme actuale şi relevante atât pentru femeia de atunci, cât și pentru femeia zilelor noastre.

Romanul o are în centru pe Edna Pontellier, soţie şi mamă, dar înainte de toate o femeie cu un spirit liber, neîmblânzit, care nu se regăseşte defel în modul de viaţă victorian, atât de plin de constrângeri şi interdicţii. Rebelă până în măduva oaselor, ea nu pricepe în ruptul capului de ce întreaga existenţă a femeilor trebuie să graviteze în jurul copiilor şi al bărbatului. Dornică de o experienţă nouă, care să îi demonstreze că este vie, Edna se aruncă în braţele lui Robert, un bărbat la fel de neîmpăcat cu societatea şi normele ei. Când însă acesta o părăseşte, femeia hotăreşte să se dedice familiei, ca orice bună şi îndatoritoare soţie. Totuşi, odată ce a cunoscut libertatea de a gândi şi simţi, Edna nu mai poate accepta plictiseala, supunerea, înfrânarea, aşa că alege, crede ea, singura modalitate posibilă de a scăpa de colivia în care stă închisă.

 

Ne puteți urmări și pe Google News