Editura Evenimentul si Capital

"Românul" Crușeveanu și „Protocoalele Înțelepților Sionului”. Care este adevărul despre cea mai controversată apocrifă din istorie?

Autor: | | 66 Comentarii | 4612 Vizualizari

Despre „Protocoalele Înțelepților Sionului” s-au scris milioane de pagini. Deși savanți reputați au demonstrat că e vorba despre un apocrif, documentul (dacă îi putem spune așa) continuă să exercite și astăzi o fascinație extraordinară. Iar zecile de teorii ale conspirației au găsit în realitatea secolelor XX și XXI nenumărate argumente pentru a continua zarva. Unde s-au născut „Protocoalele Înțelepților Sionului” și, mai ales, cine le-a așternut pe hărtie?

Nici până astăzi nu se știe... „În cimitirul meu din Praga, rabinii trebuiau să spună ceva ușor de înțeles, cu priză populară și într-un fel nou, nu ca infanticidul ritual despre care se vorbea de secole, iar acum oamenii credeau în el ca și în vrăjitoare, era de-ajuns ca să nu le dai voie copiilor să se învârtă în preajma ghetto-urilor.

Și așa m-am apucat să-mi aștern raportul despre lucrurile nefaste din acea noapte fatidică. Vorbise mai întâi cea de a treisprezecea voce: Părinții noștri le-au transmis aleșilor lui Israel datoria de a se aduna la un loc o dată pe secol în jurul mormântului sfântului Rabin Simeon- Ben Jehuda. Sunt optsprezece secole de când puterea care fusese făgăduită lui Avraam ne-a fost răpită de cruce. Călcat în picioare, umilit de dușmanii săi, neîncetat sub amenințarea morții, de răpiri și violuri de orice fel, înseamnă că tot pământul trebuie să-I aparțină. Nouă ne aparține încă de pe timpurile lui Aaron vițelul de aur.

Da, zisese atunci rabbi Isascer, când vom fi posesori ai întregului aur de pe pământ, adevărata forță va trece în mâinile noastre.”. Inegalabilul scriitor italian Umberto Eco, în cartea sa „Cimitirul din Praga”, se amuză cu ideea că Protocoalele ar fi fost redactate în secolul XIX de un agent secret italian bântuit de o ură universală. Protocoalele au fost publicate însă prima oară abia la începutul secolul XX de un român din Basarabia, pe numele său de botezPavalachii (Pavel) Crușeveanu. Originea românească a familiei sale e certă. Crușevenii sunt boieri moldoveni scăpătați care au adoptat cultura rusă. Pavalachii, născutla Ghindești (localitatea aflată astăzi în Republica Moldova) pe 27 ianuarie 1860 (pe stil vechi), s-a considerat toată viața un naționalist rus, pravoslavnic, un apărător neînduplecat al țarului.

Ziarist și politician de extremă dreaptă, Crușevan a demonstrat de la început un antisemitism vehement. În 1903, a tipărit pentru scurt timp la Sankt Petersburg, ziarul „Znamia” (Drapelul). Aici avea să publice în perioada 28 august- 7 septembrie 1904 fragmente din așa-zisul „Program de cucerire a lumii de către evrei”, în fapt prima formă a apocrifei care avea să circule după aceea sub titlul „Protocoalele înțelepților Sionului”. 2.000 de familii de evrei aruncate în stradăși alte atrocități”.

Halep, BOOM FINANCIAR! Câți BANI a câștigat Simona la Miami

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI