Evenimentul Zilei > Economie > Schimbare în pandemie. Unde vor Românii să plece în concedii
Schimbare în pandemie. Unde vor Românii să plece în concedii

Schimbare în pandemie. Unde vor Românii să plece în concedii

În anul 2021, românii se gândesc să petreacă concedii în locații deosebite, să investească în locuințe și în echipamente electronice. Pe de altă parte, ei și-au propus să economisească mai mult.

În anul 2021, românii și-au propus să investească în locuință, în concedii, dar și să economisească mai mulți bani.

O cercetare de piaţă, derulată de Wisemetry Research, arată că în următorul an, oamenii sunt interesați să facă economii. Astfel, 42% dintre cei intervievați au spus intenționează să pună de-o parte mai mulţi bani în următoarele 12 luni. Unul din patru respondenţi are de gând să-şi suplimenteze veniturile prin găsirea unui job secundar.

De asemenea, 21% dintre cei care au participat la studiu susțin că și-au propus să lichideze creditele bancare. Alți 18% vizează o schimbare a locului de muncă, iar 17% au în vedere o schimbare majoră în carieră.

Dorinţa de siguranţă materială şi un comportament orientat spre economisire sunt atitudini fireşti, se arată în cercetare. Aceasta cu atât mai mult cu cât oamenii se confruntă cu ameninţări de tipul crizelor economice sau de sănătate.

Românii vor concedii în locații deosebite

În următoarele 12 luni, cei mai mulţi respondenţi vor investi în concedii, echipament electronic şi bunuri pentru locuinţă. Potrivit autorilor studiului, este un semn că oamenii au simţit lipsa călătoriilor în 2020, din cauza restricțiilor impuse de pandemie.

Un procent de 32% dintre respondenţi sunt hotărâți să meargă într-o vacanţă sau un sejur. Este un răspuns așteptat, dat fiind că 2020 a stat sub semnul restricţiilor de mobilitate.

Odată ce călătoriile vor redeveni sigure, este normal ca oamenii să-şi dorească să exploreze noi destinaţii. Mulți vor alege țări sau locații turistice diferite de cele pe care le-au vizitat până acum. 28% dintre ei spun că vor să meargă într-o vacanţă deosebită.

Românii vor să facă investiții în locuință

O treime dintre români vor să facă îmbunătăţiri în casă, în următoarea perioadă. Dintre aceștia, 23% vor să investească în renovarea locuinţei (23%) şi în mobilier nou (22%).

Autorii studiului spun că locuinţa a devenit extrem de importantă în 2020, în contextul pandemiei de COVID-19. Aceasta a fost transformată în loc de muncă, şcoală, spaţiu de socializare. În acest context a apărut inevitabil şi necesitatea armonizării spaţiului locuibil la noile nevoi.

Un sfert dintre respondenţi sunt siguri că în următorul an vor investi în echipament electronic/ IT&C. Există de asemenea interes şi pentru cumpărarea de bunuri imobiliare – a unei locuinţe sau a unui teren.

Ce urmărește studiul

Studiul s-a desfăşurat în perioada 30 octombrie – 4 noiembrie 2020. Acesta a urmărit informarea publicului cu privire la provocările apărute în contextul pandemiei de COVID-19.  Cercetarea a abordat subiecte precum organizarea telemuncii, educaţia copiilor şi dezechilibrul de gen în munca domestic.

Au mai fost analizate obiceiurile pe care oamenii doresc să le adopte sau să le păstreze în următoarele 12 luni. Concluzia este că oamenii vor echilibra nevoia de securitate materială, cu dorinţa de a spori confortul în locuinţă şi concedii.