Românii vor avea cărți de identitate electronice. Costă dublu și vor face posibil un lucru nemaivăzut

Românii vor avea cărți de identitate electronice. Costă dublu și vor face posibil un lucru nemaivăzut

Din luna august a acestui an, românii vor avea cărți de identitate electronice. Ce date vor fi stocate pe acest act.

Românii vor avea din luna august cărți de identitate electronice. Din vară intră în vigoarea această schimbare care vizează adoptare modelului card electronic. Membrii Guvernului condus de Florin Cîțu au adoptat hotărârea care stabilește forma și conținutul noului act de identitate.

Cardul electronic va fi mai mic decât cartea de identitate. Și va avea inserat un cip. Despre care autoritățile afirmă că va permite identificarea mai ușoară. Dar și semnarea digitală, de la distanță.

Românii vor fi posesori de cărți de identitate electronice

Datele care vor apărea pe noul act de identitate sunt următoarele. Buletinul electronic este foarte sigur, au mai afirmat oficialii.

Ne puteți urmări și pe Google News

FAȚĂ: a) denumirea statului emitent; b) tipul documentului; c) numele de familie; d) prenumele; e) genul titularului, F/M f) cetățenia; g) data nașterii; h) codul numeric personal i) numărul documentului; j) data expirării valabilității; k) semnătura olografă a titularului; l) fotografia titularului.

VERSO a) domiciliul; b) data emiterii și autoritatea emitentă; c) zona de citire automată cu caractere identificabile optic d) Zonă Cip.

Motivul pentru care s-a trecut la această formă de identitate

Pe spate va exista marea noutate: cipul electronic. Pe el vor fi stocate datele ale persoanei, fotografia, dar și două amprente digitale. De asemenea, conține și un certificat de autentificare. Care va face posibilă semnarea documentelor electronice. O altă schimbare importantă este legată și de preț. Dacă pentru vechea carte de identitate românii trebuiau să plătească suma de 50 de lei, acum prețul a crescut. Și ajunge la 100 de lei.

„Măsurile de securitate introduse pentru astfel de documente sunt mai mult pentru a opri falsificarea fizică a lor. Deci pentru a nu se crea documente fizice, la purtător.” A spus Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică, pentru Știrile Pro TV.

„Documentul electronic are o valabilitate stabilită de același regulament al Uniunii Europene, care este standard, de 10 ani, iar pentru minori este de cinci ani.” A afirmat și Octavian Oprea, președintele Autorității pentru Digitalizarea României.