Romanii, vesnic nemultumiti

Romanii, vesnic nemultumiti

Romania nu a iesit inca din starea de societate de oameni preponderent tristi, nesatisfacuti de viata pe care o duc.

Potrivit Barometrului de Opinie Publica, lansat de Fundatia Soros Romania, in ultimii zece ani, in mod constant, ponderea celor nemultumiti de propriul trai a fost cu cel putin 19 procente mai mare decat ponderea celor multumiti.

"Romanul mediu nu este nemultumit "pentru ca asa ii este firea", ci pentru ca economic lucrurile merg prost, starea de sanatate a populatiei este precara si pentru ca institutiile statului nu fac exceptie de la regula mersului prost", spune sociologul Dumitru Sandu, unul dintre autorii studiului.

In acelasi timp insa, "avem la nivelul Uniunii Europene cea mai ridicata pondere de nemultumiti optimisti, de oameni care spun ca traiesc prost, dar spera ca o vor duce mai bine daca nu in anul viitor, cel putin peste cinci ani". De pilda, sondajul din luna octombrie 2007 arata ca 33% dintre romani cred ca anul viitor vor trai mai bine, 3% mult mai bine, 33% la fel, 15% mai prost si 2% mult mai prost.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit datelor comparative, directia schimbarilor inregistrate in Romania nu a fost niciodata multumitoare la nivel social. Raspunsurile primite in ultimii 10 ani la intrebarea "Apreciati ca directia in care se indreapta tara este buna/gresita?" indica faptul ca in anii 1999-2000 directia a fost contrara asteptarilor populatiei, iar dupa 2000 a inregistrat un trend pozitiv in perceptia publica, insa cu perioade de dezamagire in 2002, primavara anului 2006 si toamna aceasta (2007).

"Desi nemultumiti de felul in care traiesc, romanii sunt din ce in ce mai multumiti cu viata in prezent fata de cea din anul anterior", arata Dumitru Sandu in analiza sa asupra satrii de spirit a romanilor.

Studiul arata si ca satisfactia fata de viata a fost sistematic mai mare in rural decat in urban pana in 2002-2003. Ulterior, raportul se inverseaza. Orasenii devin mai multumiti decat satenii.

In privinta proiectelor de viata pe termen scurt, rezultatele studiului arata ca, in toamna anului 2007, 20% dintre romani aveau in plan ca in urmatorii doi-trei ani sa construiasca sau sa cumpere o casa. Este clar ca a avea o casa "cum trebuie" a devenit aspiratia majora a romanilor. Pentru 14% dintre romani principala aspiratie este sa aiba o firma proprie, iar pentru 12% sa plece la lucru in strainatate.

Increderea in guvern si in justitie este marcata de ciclurile electorale

Credibilitatea guvernului in ochii populatiei este marcat de ciclurile electorale, in crestere aproape continua din 2001 pana in 2007, releva Barometrul de Opinie Publica. Aceasta a suferit o cadere abrupta in perioada guvernarii Radu vasile. Cu o refacere spectaculoasa la inceputul guvernarii Nastase, insa cu o slaba revenire la inceputul guvernarii Tariceanu.

Tot ciclurile electorale sunt determinante si pentru cresterea increderii in justitie. Chiar daca se mentine constant in banda negativa, de puternica neincredere, la inceput de ciclu electoral populatia crede mai mult in justitie (sau in promisiuni electorale legate de justitie). La sfarsit de ciclu electoral neincrederea redevine foarte puternica.

Cititi si Mai avem "doar" trei milioane de saraci