Românii: umiliți, ignorați, sătui de sistemul de sănătate

Românii: umiliți, ignorați, sătui de sistemul de sănătate

Cetățenii români nu au încredere în sistemul de sănătate, se simt umiliți când apelează la el, mortalitatea infantilă este cea mai ridicată din UE, speranța de viață, cea mai scăzută. Poate cineva să schimbe toate acestea?

Statistici mereu negre: 50 la sută din decesele înregistrate în sistemul de sănătate românesc ar putea fi evitate, dacă am avea acces la medicamente și la tratamente ca în alte țări europene. 2.000 de zile așteaptă unii pacienți români pentru acces la medicamente de ultimă generație, informație completată cu 61% dintre români care au fost în situația sau cunosc persoane ce nu și-au găsit medicamentele în farmacii. România are o mortalitate generală cu 25% mai mare decât media europeană.

Neîncredere

În aceste condiții este de înțeles de ce 43% dintre români nu au încredere în Ministerul Sănătății, 33% în Casa Națională de Asigurări de Sănătate și 31% în spitale. Datele au fost prezentate ieri, cu ocazia lansării Campaniei „Votez pentru Sănătate”. Studiul (realizat de Local American Working Group, în colaborare cu GfK, în iunie 2016) a evidențiat percepțiile și așteptările românilor cu privire la sistemul de sănătate. Potrivit aceluiași studiu, 45% dintre români au indicat: cele mai grave trei probleme ale sistemului de sănătate sunt: personalul medical insuficient, administrarea ineficientă a bugetului și lipsa accesului la medicamente de ultimă generație. 18% dintre respondenți au declarat că au fost umiliți atunci când au fost nevoiți să interacționeze cu serviciile medicale oferite de spitalele românești.

Ne puteți urmări și pe Google News

Campanie

Campania „Votez pentru Sănătate” este inițiată de coaliția cu același nume și cuprinde organizații reprezentantive ale paci enților, industriei farmaceutice, medicilor, farmaciștilor și societății civile. Campania își propune să genereze o dezbatere națională, prin responsabilizarea decidenților și a populației, cu privire la nevoia acută de transformare a sistemului medical, cu scopul final de a duce la dezvoltarea unei strategii naționale pe termen lung. Campania se va desfășura pe durata lunilor octombrie și noiembrie.