Românii, specialiștii înșelăciunilor pe Internet! Prejudicii de aproape 500 de mii de euro
- Maria Miron
- 6 aprilie 2022, 20:55
Mai bine de 200 de cetățeni din țări precum Italia, Spania, Norvegia, Olanda ori Belgia au fost păgubiți de o grupare românească ce se ocupa cu vânzări fictive a unor bunuri, prin intermediul platformelor de Internet. Suma totală prejudiciată se ridică la aproape jumătate de milion de euro. Serviciul Teritorial Piteşti anunță că 28 de persoane suspectate de aceste fapte se află deja la audieri.
Serviciul Teritorial Piteşti, prin intermediul procurorilor DIICOT, dar și cu sprijinul poliției judiciare din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti, a efectuat un număr de șase percheziții domiciliare în Bucureşti, Cluj, Vâlcea şi Ilfov, având drept obiect suspiciunea de constituire a unui grup infracțional organizat ce se ocupă cu fraudă informatică, spălare de bani ori înșelăciune.
Grupul infracțional posta anunțuri fictive pe site-uri comerciale
Procurorii DIICOT sunt de părere că membrii grupării au postat anunțuri false cu produse puse la vânzare sau închiriere, dar pe care nu le dețineau, de fapt.
Acest lucru s-a realizat prin accesarea, în mod ilicit, a conturilor ce aparțineau unor comercianți online. De pe acestea, românii au făcut modificări la conturile bancare necesare plăților, astfel că cei care achiziționau produsele plăteau sumele de bani chiar în conturile grupului infracțional organizat.
Prejudiciu de aproximativ 450.000 de euro
Peste 200 de persoane străine au fost ținta înșelăciunilor, iar Serviciul Teritorial Piteşti anunță că 28 de persoane suspectate de aceste fapte se află deja la audieri.
„În fapt, s-a reţinut că membrii grupului infracţional organizat au postat anunţuri fictive pe mai multe site-uri de comerţ on-line, oferind spre vânzare sau închiriere bunuri pe care nu le deţineau în realitate.
În acest scop, au accesat fără drept conturile unor comercianţi online şi au modificat contul bancar destinat plăţii contravalorii produselor sau serviciilor de închiriere, sumele de bani fiind plătite de către persoanele vătămate în conturile membrilor grupului infracţional organizat.
În urma activităţii infracţionale, au fost prejudiciate peste 200 de persoane vătămate, din Italia, Spania, Norvegia, Olanda şi Belgia. Valoarea totală a prejudiciului este estimată la suma de aproximativ 450.000 de euro”, transmite DIICOT, printr-un comunicat.
Percheziții la dezvoltatori imobiliari suspectați de înșelăciune
Polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au descins pe data de 31 martie 2022 la mai multe adrese din București, Dâmbovița și Prahova. S-au efectuat 51 de percheziții domiciliare într-un dosar în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune, în domeniul construcțiilor. Mai exact, mai mulți dezvoltatori imobiliari au promis locuri de parcare pe care nu le-au mai amenajat niciodată.
„Din datele și probele administrate în cauză a rezultat presupunerea rezonabilă că mai mulți dezvoltatori imobiliari, persoane fizice și juridice, ar fi prejudiciat o instituție publică, prin faptul că, la momentul recepției clădirilor ar fi prezentat împrejurarea nereală că au realizat mai multe locuri de parcare, decât cele existente în fapt, fiind creat un prejudiciu de aproximativ 2 milioane euro“, se arată într-un comunicat de presă ai MAI.