Românii preferă mașinile electrice. Evoluția pieței auto în 2024

Românii preferă mașinile electrice. Evoluția pieței auto în 2024 Tesla. Sursă foto: Dreamstime

Piața auto din România va avea o creștere moderată, în acest an, numărul vehiculelor noi cumpărate de români urmând să fie sub nivelul din 2018 sau 2019. Trendul vânzărilor arată, conform specialiștilor, că șoferii români preferă mașinile electrice.

Piața auto va avea o evoluție sub așteptări și în acest an, 2024, conform estimărilor făcute de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Autovehicule (APIA).

Piața auto are o evoluție modestă

O analiză realizată de experții din cadrul APIA arată care vor fi tendițele în ceea ce privește vânzările de autoturisme. În acest an, se estimează că piața auto va avea o evoluție sub așteptări. Creștere va fi moderată, de 5,3%, reflectând o adaptare la noile dinamici economice, sociale și politice. Astfel, chiar dacă vânzările vor crește la 150.000 de vehicule, nu va fi atins nivelul din 2018 - 2019.

„În anul 2024, piața auto românească va continua să evolueze, anticipând o creștere moderată de 5,3%, reflectând o adaptare la noile dinamici economice, sociale și politice. Chiar și la 150.000 de autoturisme noi ce vor fi vândute în acest an, piața românească rămâne sub nivelul anilor 2018 și 2019, demonstrând impactul de lungă durată al pandemiei de coronavirus”, se arată într-un comunicat al APIA.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest an, preferințele cumpărătorilor români se vor îndrepta spre mașini electrice. Conform analizei privind piața auto, vânzările la acest segment, al vehiculelor electrice va ajunge la 24,4%. Pe de altă parte, va scădea ritmul vânzărilor pentru mașinile noi cu combustie internă.

„În ciuda provocărilor, autoturismele electrificate vor rămâne în centrul atenției, cu o creștere estimativă de 24,4%, în timp ce vânzările autoturismelor pur electrice - chiar dacă într-un ritm mai lent- vor continua să crească, ajungând la o cotă de piață estimată la 12.7%”, se mai arată în comunicat.

Șoferii

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Preferințele românilor pentru mașinile electrice

Analiza APIA arată cum s-a ajuns la această situație, pe piața auto locală, ca românii să prefere autovehicule electrice. Experții asociației pun această evoluție pe seama inovării și a dezvoltării electromobilității. De asemenea, un rol important îl joacă deciziile cu privire la decarbonizare.

„Într-o industrie a mobilității marcată de inovație și de transformare rapidă, atât în contextul dezvoltării electromobilității, cât și a decarbonizării motorizărilor cu ardere internă, prognoza anuală a pieței de automobile noi, elaborată de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile, oferă o perspectivă valoroasă asupra tendințelor emergente și a dinamicilor care conturează viitorul mobilității”, se arată în comunicat.

Potivit sursei citate, analiza este este esențială pentru actorii din domeniu. Aceștia au la dispoziție instrumente pentru planificarea strategică și adaptarea la schimbările de pe piața auto.

„Prin evidențierea direcțiilor de dezvoltare și a provocărilor iminente, prognoza servește ca o resursă indispensabilă pentru toți cei interesați de evoluția sustenabilă și inovativă a industriei auto, de la orgnismele statului și până la consumatori”, se mai arată în comunicat.

Dan Vardie

Dan Vardie Sursa foto: EVZ

Piața auto 2024, în viziunea APIA

Asociația Producătorilor și Importatorilor de Autovehicule (APIA) reprezintă un pilon de referință în furnizarea de analize precise și perspective vizionare asupra industriei auto din România, susține președintele Dan Vardie.

Potrivit spuselor sale, principalele direcții de analiză ale APIA cu privire la piața auto, în anul 2024, vine cu următoarele concluzii:

  • Piața de autovehicule noi înmatriculate în România va continua să crească și în 2024, dar cu un ritm încetinit, de doar 5,3% față de cel înregistrat în 2023, apropiindu-se ca număr de unități comercializate de anul 2019;
  • Autoturismele „electrificate” vor avea o creștere de 24,4% față de 2023, menținându-se aproape la același ritm ca în anul precedent, în ciuda reducerii valorii voucherelor acordate prin programul Rabla Plus, în 2024.
  • Vehiculele comerciale ușoare + minibuse, vor avea și ele o curbă mai lentă de creștere, de 7,2% față de anul 2023, iar pentru vehiculele grele + bus prognozăm o creștere cu 5,1%.